Hivatalos: III. Károly az Egyesült Királyság új uralkodója

Károly herceg, Károly király, 3. Károly, brit trónörökös, brit király, királyi család, beiktatási ceremónia, 2022.09.10., St James's Palota
Britain's King Charles III speaks during a meeting of the Accession Council in the Throne Room inside St James's Palace in London on September 10, 2022, to proclaim him as the new King. - Britain's Charles III was officially proclaimed King in a ceremony on Saturday, a day after he vowed in his first speech to mourning subjects that he would emulate his "darling mama", Queen Elizabeth II who died on September 8. (Photo by Jonathan Brady / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Szombaton helyi idő szerint 11 órakor hivatalosan is Károly lett az Egyesült Királyság új királya. A ceremóniára a londoni Szent Jakab palotában került sor, a Trónutódlási Tanács (Accession Council) néven ismert szertartásos testület előtt. Kövesse az Origon a fejleményeket!
Vágólapra másolva!

A Trónutódlási Tanács a Titkos Tanács tagjaiból, - ami korábbi és jelenlegi magas rangú parlamenti képviselőkből és társaikból –, valamint néhány magas rangú köztisztviselőből, a Commonwealth főbiztosaiból és London főpolgármesteréből áll.

A várható menetrend szerint a Titkos Tanács elnöke (jelenleg Penny Mordaunt parlamenti képviselő) jelenti majd be hivatalosan II. Erzsébet királynő halálát, ezután egy kiáltványt is felolvas. A testület második ülésén, amit közvetlenül az első előtt tartanak, a király is részt vesz majd a titkos tanáccsal együtt. Az új király ekkor nyilatkozatot tesz, és – a 18. század elejéről származó hagyománynak megfelelően – esküt tesz a skót egyház megőrzésére is.

Itt lehet élőben követni a ceremóniát:

10: 00 Sajtójelentések szerint folyamatosan érkeznek a hivatalos személyek az ünnepélyes eseményre
A tanács tagjai már a délelőtt 10 órakor kezdődő ceremónia előtt megérkeztek a St. James' Parkba. Mások mellett az alsóház elnökét, Rowan Williams volt érseket, Justin Welby érseket, valamint olyan politikusokat, mint David Lammy, Ed Miliband, Kemi Badenoch és Penny Mordaunt is láttak a helyszínen.

10:28: Magyar idő szerint fél 11 előtt nem sokkal sétált be Liz Truss, aki a sajtókommentárok szerint nyugodtnak és higgadtnak tűnt. Mozgalmas hete volt a kormányfőnek, hiszen II. Erzsébet kedden nevezte ki miniszterelnöknek, most pedig részt vesz a királynő utódjának, Károlynak a kinevezési ceremóniáján.

10.35: Mind a hat élő, korábbi miniszterelnök csatlakozott Trusshoz és a tanácshoz.

Forrás: AFP/Kirsty O'connor

10:49: Megvan a további menetrend. Károly délután kettőkor a Buckingham-palotában beszél a canterburyi érsekkel, majd 14.30-kor találkozik Liz Truss miniszterelnökkel és a kabinet tagjaival. 15 órakor pedig az ellenzéki pártok vezetőivel folytat megbeszélést. Délután 4 órakor a király a Buckingham-palotában találkozik a Westminster dékánjával.

10:52: London polgármestere, Sadiq Khan is megérkezett a helyszínre - számol be a Sky News.

Sadiq Khan londoni városvezető a ceremónia helyszínén Forrás: Getty Images/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved/Kirsty Wigglesworth

11:07: Erzsébet királynő halálhírének bejelentésével kezdődött a ceremónia. Ezt követően hivatalosan is királlyá nyilvánították Károly királyt. A kihirdetésre a ceremónia későbbi részében kerül sor.

11:08: Vilmos walesi herceg korábban érkezett meg a helyszínre a Sky News szerint. Aláírta a kiáltványt, őt követte Kamilla.

11:15: Penny Mordaunt felolvasta a kiáltványt, ezzel megkezdődik a hivatalos ceremónia. A testület első ülése ezzel lezárult, és a jelenlévők átvonultak a Szent Jakab-palota terméből a trónterembe. Ez az első alkalom, hogy nők is részt vesznek a Trónutódlási Tanács - korábban csak férfiak jelentek meg rajta.

11:26: Károly király beszédet mond a hallgatóságnak, aminek az elején a királynőre emlékezett. "Szomorú kötelességem, hogy bejelentsem Önöknek szeretett édesanyám, a királynő halálát" - mondta. "Tudom, hogy Önök, az egész nemzet, és azt hiszem, mondhatom, az egész világ, milyen mélyen együtt érez velem a mindannyiunkat ért pótolhatatlan veszteség miatt. "A legnagyobb vigaszt az jelenti számomra, hogy tudom, milyen sokan fejezték ki együttérzésüket a nővéremnek és a testvéreimnek, és hogy ilyen elsöprő szeretetet és támogatást kapott a családunk" - tette hozzá.

Az új király utána a feleségéről, Kamilláról szólt. Azt mondta, „mélyen bátorít szeretett feleségem állandó támogatása".

Azt is elmondta, hogy élete hátralevő részét az új szerepének fogja szentelni. „E felelősség vállalása során törekedni fogok a brit szigetek, valamint a Nemzetközösség népeinek békéjére, harmóniájára és jólétére az egész világon" – mondta. „Ebben a célomban tudom, hogy támogatni fog engem azoknak a népeknek a szeretete és hűsége, amelyeknek az uralkodójává választottak, és hogy e feladatok ellátásában az általuk választott parlamentek tanácsa fog vezérelni" – tette hozzá.

A ceremóniát nézik Londonban Forrás: AFP/Glyn Kirk

11:40: II. Erzsébet temetésének napja munkaszüneti nap lesz. Penny Mordaunt ismét felszólalt. Elmondta, hogy a királynő temetésének napját Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország egész területén munkaszüneti nappá fogják nyilvánítani. III. Károly király jóváhagyta a munkaszüneti napot. A szertartás időpontját egyelőre még nem jelentették be.

11:50: A résztvevők kivonulnak a trónteremből. A Szent Jakab-palota erkélyéről helyi idő szerint 11 órakor felolvassák a kiáltványt, fanfárok kíséretében. Később a londoni Királyi Tőzsdén, a londoni polgármester jelenlétében, maajd vasárnap délben Edinburgh-ban, Cardiffban, Belfastban és más helyszíneken is felolvassák azt. A tanács ülésének jegyzőkönyvét a London Gazette-ben - az Egyesült Királyság hivatalos közlönyében - teszik közzé.

12:00: Hivatalosan is Károly lett az új király, aki megfogadta, hogy követni fogja édesanyja "inspiráló példáját". Tömegek gyűltek össze, hogy végignézzék az eseményt. Háromszoros éljenzéssel köszöntötték az új uralkodót. Elhangzott a himnusz is, immár a God save the kinggel.

12:06: Eldördültek az ágyúlövések az új uralkodó tiszteletére.

Ágyúlövések az Edinburgh-i várnál Forrás: AFP/Odd Andersen

12:07: A Sky News tudósítója lelkesen arról beszélt, hogy az emberek betekintést kaphattak a monarchia működésébe. Ezzel arra utalt, hogy először lehetett televízióban, élőben nézni a ceremóniát.

12:49: Bár egyelőre még nem erősítették meg, várhatóan szeptember 19-én, hétfőn tartják II. Erzsébet királynő temetését a London központjában található Westminster Apátságban.

12:53: Perceken belül sor kerül a második kihirdetésre. Ahogy fentebb írtuk, a testület második ülésén, amit közvetlenül az első előtt tartanak, a király is részt vesz majd a titkos tanáccsal együtt. A szokásoknak megfelelően a londoni Royal Exchange-nél fogják fel olvasni a második kiáltványt.

12:55: Nagy tömeg gyűlt össze a Royal Exchange-nél, hogy megnézzék, az új uralkodó hogyan foglalja el a trónt.

Forrás: Getty Images/GETTY IMAGES/Leon Neal

13:04: Megszólal a fanfár, majd csendet kér. Ezután felolvassák a kiáltványt. Ezt követően megszólalnak a trombiták, és hallani lehet az "Isten óvja a királyt" felkiáltást. Ezúttal is háromszor éljenzik "Őfelségét, a királyt".

13:05: A Royal Exchange-nél tartott ünnepség véget ért. Holnap délben Skóciában, Észak-Írországban és Walesben jön a folytatás.

13:44: Mi történik még ma? Miután Károlyt a Szent Jakab-palotában hivatalosan is az Egyesült Királyság új uralkodójának kiáltották ki, ma délután visszatér a Buckingham-palotába, ahol megbeszéléseket folytat majd. Helyi idő szerint 14 órakor találkozik a canterburyi érsekkel, 14.30-kor Liz Truss miniszterelnökkel és a kabinet tagjaival, 15 órakor az ellenzéki pártok vezetőivel, 16 órakor pedig a Westminster dékánjával egyeztet.

Cikkünk frissül!