Félelmetes a fogorvoshiány a szigetországban

Fogászati ellátás járványhelyzetben fogorvos
Vágólapra másolva!
Olyan ramaty állapotban van a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatás (NHS) Nagy-Britanniában, ami már a fogorvosi ellátást is érinti. A legújabb hírek szerint akkora a hiány a fogorvosokból, hogy akár 10-ből 4 britnek is önmagát kell kezelnie - írja a Mirror. 
Vágólapra másolva!

Egy felmérés szerint a 18 és 34 év közöttiek közel fele, a 35 és 54 év közöttiek 46 százaléka, a nyugdíjasok negyede, a 65 év felettieknek pedig a 28 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem talál fogorvost, és így sajnos saját magára lenne utalva fogainak megbetegedése esetén (ami akár azt is jelenti, hogy magára lenne utalva a foghúzásban is).

A felmérés azt követően készült, hogy a Brit Fogászati Szövetség (BDA) megállapította, hogy

a koronavírus miatti kényszerű kijárási tilalom óta több mint 47 millió állami fogorvosi rendelés maradt el

a szigetországban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Eddie Crouch elnök a Telegraphnak így nyilatkozott:

Sajnos a Westminsterben hozott döntések miatt milliók maradtak ellátás nélkül hazánkban."

Daisy Cooper, a Liberális Demokraták egészségügyi szóvivője hozzátette: "Ez egy nemzeti botrány. Most úgy tűnik, hogy az állami fogászat az ország számos részén kihalófélben van."

A kormány még januárban 50 millió font támogatást nyújtott az állami fogászat megsegítésére,

azonban úgy tűnik, hogy ez nem tette lehetővé az ágazat talpraállását a Covid óta.

Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője a Telegraphnak a következőket nyilatkozta: "Eltökéltek vagyunk abban, hogy mindenki, aki állami fogászati ellátást kér, megkapja azt, amikor szüksége van rá, és ennek érdekében nemrégiben fogászati reformokat hajtottunk végre. A háziorvosi betegfelmérés szerint azon betegek 75 százaléka, akik az elmúlt két év során próbáltak eljutni kezelésre, sikerrel is jártak."