Itt a megdöbbentő lengyel háborús jelentés

BM-21 Grad, rakéta, Grad, rakétavető, sorozatvető, Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború
A BM-21 'Grad' multiple rocket launcher fires at Russian position in eastern Ukraine on September 22, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Juan BARRETO / AFP)
Vágólapra másolva!
Minden bizonnyal orosz gyártmányú volt a cirkálórakéta, amely decemberben a nyugat-lengyelországi Bygdoszczhoz közeli erdőben becsapódott. A most kiadott jelentés szerint mulasztást követett el a lengyel hadsereg műveleti parancsnoka.
Vágólapra másolva!

Pénteken a varsói elnöki hivatal kötelékében működő nemzetbiztonsági iroda (BBN) kiadott egy közleményt, melyben a tavaly év végén történt eset részleteiről számoltak be. Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes az üggyel kapcsolatban megjegyezte, hogy decemberben szabályosan működött a lengyel légvédelem - írja a Mandiner.

A BBN honlapján elérhető közleményt annak kapcsán adták ki, hogy korábbi közlések szerint április 26-án egy katonai eszköz darabjait fedezték fel Bydgoszcz városánál. Jelentések szerint a rendelkezésre álló információk nem adnak okot arra, hogy az államfő a lengyel hadsereg legmagasabb parancsnoki személyzetét érintő döntéseket hozzon.

Blaszczak szerint azonban

mulasztást követett el a lengyel hadsereg műveleti parancsnoka, aki a történtekről akkor nem tájékoztatta a védelmi tárca vezetőjét,

Bydgoszcznál pedig a terepet először csak december 19-én kutatták át.

Sajtóinformációk szerint

az orosz rakéta több mint négyszáz kilométert tett meg a lengyel légtérben.


Lengyel vezető napilapok arról írtak, hogy az oroszok nyilvánvalóan megsértették a NATO-tag Lengyelország szuverenitását.

A Gazeta Wyborcza megszólaltatott több, korábbi magas rangú lengyel katonát is, akik szerint a kormány haderőfejlesztése nem növeli az ország biztonságát. Szakértők nem tartják elképzelhetetlennek, hogy

az oroszok a lengyel légvédelmet tesztelhették.

Olyan hírek is felröppentek, hogy a berepült rakétában nem volt robbanófej.