Ez történt éjszaka a Wagner-puccskísérlet után Oroszországban

wagner
Rostov-on-Don ma reggel
Vágólapra másolva!
Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy szerződést köthet a Wagner-csoport egyes harcosaival. A korábban elfoglalt Rostov-on-Don központjában is újraindult az élet éjfélre, az autópályákon is feloldották a korlátozásokat.
Vágólapra másolva!

Mint arról az Origo beszámolt, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója és vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori szoros szövetségese pénteken este bejelentette, hogy kész megdönteni az orosz katonai vezetést. Arra kérte a Wagner-zsoldosokat és az orosz katonákat, hogy csatlakozzanak az ügyéhez.

Katonák Rostov-on-Don utcáin szombaton Forrás: AFP/Denis Romanov

A bejelentés után a Wagner-harcosok az ukrán frontról a határmenti orosz területen levő Rostov-on-Don városába mentek és blokád alá vették a várost, majd Moszkva felé indultak.

Később Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöke megállapodott a Wagner-vezérrel, aki visszafordította a konvojt Moszkva irányából.

Rendőrök és katonák a Moszkvába vezető utakon felállított ellenőrzőpontok egyikénél 2023. június 24-én. Forrás: MTI/AP/-

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy a moszkvai vezetésnek sikerült a szombati nap végére megállapodásra jutnia a lázadást szervező Wagner-vezérrel. Megjegyezte, hogy a vérontás elkerülése érdekében egyeztek meg Prigozsinnal. A lázadás leállításáért cserébe

- közölte Peszkov.

Orosz sajtóbeszámolók szerint

legalább 13 orosz katona meghalt a Wagner-puccskísérlet alatt.

A Readovka című hetilap – saját forrásaira hivatkozva – azt írta, hogy 15 ember halt meg, köztük lezuhant repülőgépeken és helikoptereken lévő katonák is, illetve legalább nyolc ember tartózkodott egy IL-18-as repülőgép légiirányító állomásán. Más jelentések szerint a halálos áldozatok száma akár 20 is lehet.

Szombaton több autópályát is lezártak Rosztovban, Lipeckben, Tulában és Oroszország más régióiban. Miután a Wagner-csapatok visszafordultak, az éjszaka folyamán ezeken a korlátozásokat feloldották - írja a Tass hírügynökség.

Oroszország déli részén, Rosztov központjában is újraindult az élet éjfélre. Megindult a közúti forgalom a Budennovsky Prospekton, a Déli Katonai Körzet főhadiszállásának épülete közelében is. Csak egyetlen páncélozott szállítókocsi parkolt az utcán, a közelben pedig rendőrök szolgálatot teljesítettek - számolt be a Tass.

A Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője, Denis Pushilin szerint a Wagner-válság összehozta az embereket, és megerősítette Putyin támogatását.

- mondta Pushilin a Szolovjov élő tévéműsorban. Azt mondta, Oroszországban a legnagyobb nehézségek és a legsúlyosabb fenyegetések összehozzák az embereket.

Dmitrij Peszkov Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Az éjszaka folyamán az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy

szerződést köthet a Wagner-csoport egyes harcosaival.

Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője elmondta, hogy a Wagner katonai alakulataiban "több olyan fegyveres volt, aki a fegyveres lázadás kezdetén meggondolta magát, és azonnal visszatért táboraikba".

"Még a közlekedési rendőrök segítségét is kérték, valamint más segítséget, hogy visszatérhessenek állandó bevetési helyükre" - tette hozzá Peskov. Ezekkel a harcosokkal szerződne az orosz védelmi minisztérium.