Hivatalosan is kinevezték Malajzia következő királyát

Ibrahim Szultan Iszkandar
Vágólapra másolva!
A maláj uralkodó családok a nagy befolyásáról és szókimondásáról ismert Ibrahim Szultan Iszkandar szultánt választották meg az ország következő királyának.
Vágólapra másolva!

Malajzia uralkodói rendszerében mindig a kilenc királyi család fejei közül választják az új királyt, aki öt évig uralkodhat.

A délkelet-ázsiai ország parlamentáris demokrácia szerint működik, ahol a király a szövetségi államfő.

Ibrahim szultán II. Abdullah királytól veszi majd át a trónt 2024. január 31-én

Habár a király inkább csak ceremoniális szerepet tölt be Malajzia irányításában, az utóbbi években mégis erősödött a befolyása, mivel

az elhúzódó bizonytalan politikai helyzet miatt a hivatalban lévő király kénytelen volt élni ritkán használt uralkodói jogköreivel.

Malajzia tradicionális uralkodóival szemben Ibrahim, aki jelenleg a dél-malajziai Johor állam szultánja, nyíltan beszél politikai ügyekről, és elmondása szerint jó kapcsolatot ápol Anwar Ibrahim miniszterelnökkel.

Számos luxusautó és motor tulajdonosa, és az ingatlanpiactól a bányászatig széles körben vannak üzleti érdekeltségei. Apja, Iszkandar 1984 és 1989 között volt Malajzia királya.

II. Abdullah eddigi uralkodása alatt aktív szerepet töltött be az ország politikájában, többek között ő választotta ki a legutóbbi három miniszterelnököt is.

Erre egészen 2020-ig nem volt példa, hiszen a miniszterelnököket addig választások útján nevezték ki.

Malajziában az 1950-es évek óta - a brit gyarmati uralomtól való elszakadás óta - a jobboldali Egyesült Maláj Nemzeti Szervezet (UMNO) jelöltjei közül kerültek ki a miniszterelnökök, de 2018-ban a párt vereséget szenvedett, és ez komoly politikai bizonytalanságot okozott.