Útikalauz családi nyaraláshoz

Vágólapra másolva!
Gyerekekkel nekivágni egy nyaralásnak nagyon szórakoztató dolog lehet. Feltéve, hogy az egész családnak megfelelő az utazás módja, az úti cél, és csomagolás közben sem hagytunk ki semmi fontosat a bőröndökből.
Vágólapra másolva!

Az igazság ugyanis az, hogy az egy- másfél éves kor alatti apróságnak nem biztos, hogy nagy élményt jelent az utazás. Egy csecsemő számára nagyon fontos az állandóság, a megszokott helyek, arcok és ízek. Neki még nem lehet elmagyarázni, hogy érdemes elviselni a hosszú út viszontagságait, a szép tájakért, a strandolásért, a kikapcsolódásért cserébe. Persze, a gyerekek különbözőek: van, aki imád autózni, szívesen elbabrál a játékaival, míg mások fél óra utazás után szabadulni szeretnének. Ez nagyon megnehezíti az utasok dolgát, annál is inkább, mert hazánkban kötelező az autós biztonsági ülés használata, így a kis izgága nem mászkálhat, nem ülhet a mama ölében, nem térdelhet föl az ablakhoz. A gyerek temperamentumától függően dönthetünk úgy, hogy otthonunkhoz közel eső úti célt választunk, hogy az utazás rövidebb, gyorsabb (repülőgép) vagy szabadabb, a gyermek számára kényelmesebb (vonat) módját választjuk. Ha a család felnőtt tagjainak feltétlenül szüksége van egy kis kikapcsolódásra, az apróságot néhány napra a nagymamára lehet bízni. Ennek két feltétele van: a kicsi már nem (vagy csak nagyon keveset) szopik, és jól ismeri, szereti azt a személyt, aki vigyázni fog rá.
Könnyebb a dolgunk az egész kis csecsemőkkel. Három-négy hónapos koráig a gyermek számára az állandóságot a mamája képviseli. Szoptatott kisbabát tehát különös kényelmetlenség nélkül magunkkal vihetünk, gondolni sem kell rá, hogy az utazás miatt elválasszuk és valaki másra hagyjuk.