Gumikacsa és a konvoj: kamionosok találkozója

Vágólapra másolva!
Tizennegyedik alkalommal rendezik Szegeden az országos kamionos találkozót. Idén is sokan várják az országút vándorait a városban: már sokan érdeklődnek, hány kamion érkezik majd, merre vonul a konvoj. Start: július 16.
Vágólapra másolva!

A "Közép-európai trucker-király" cím először 2004-ben került meghirdetésre. Négy közép-európai rendezvény összeállásáról van szó, melyeknek célja és küldetése hasonló: a szállítóknak és a kamionpilótáknak egy olyan hétvégét teremteni, amikor a családjukkal, barátaikkal töltenek pár gondtalan napot.

A rendezvények más-más európai országban kerülnek megrendezésre: Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon. A hazai rendezvénynek külföldi vendégei is vannak: a találkozó cseh testvérvárosa, Vysoký Mýto polgármestere és a legnagyobb lengyel fuvarozói érdekképviselet, a ZMPD főtitkára és kincstárnoka is jelen lesz Szegeden.

A három napos találkozó programjában különböző vetélkedők is szerepelnek: a már hagyományosnak mondható konvoj-, tereppálya-, gyorsulási- és kamion-szépségverseny mellett idén az amatőrök is kipróbálhatják magukat: távirányítással másfél méter hosszú mini kamionokat vezethetnek.

A kezdőnap - július 16-a, péntek - legnagyobb eseménye minden bizonnyal a nyolcvan-száz kamionból álló konvoj felvonulása lesz. A konvoj útvonala a következő: kamionparkoló (E75 163.km) - Dorozsmai út - Rókusi krt. - Makkosházi krt. - Budapesti krt. - Kereszttöltés u. - Etelka sor - Felső Tiszapart - Hajós u. - Szilléri sgt. - Római krt. - Brüsszeli krt. - Berlini krt.- Kossuth L. sgt. - PLAZA parkoló (ünnepélyes megnyitó: 18.00).

A péntek este még egy különleges szakmai baleset-megelőzési bemutatót is tartogat: este kilenckor a Sziki parkolóban egy túlméretes, túlsúlyos szerelvény mutatja be, hogy hogyan találkozik az országúton egy nyerges szerelvénnyel, aki későn veszi észre, és vészfékeznie kell, miáltal negyvenöt fokos szögbe lendül a vontató... a túlsúlyos szerelvény egy kombájnt szállít.

Szombaton kerül majd sor a tereppálya-versenyre, kamion kiállításra, a kispályás foci-bajnokságra, különböző gyerekprogramokra és egyéb vetélkedőkre. A rendezvény területén vért is lehet majd adni. A versenyeket zenés és táncos műsorok egészítik ki, este a szlovák country együttes, a Belasi szolgáltatja a talpalávalót.

Az utolsó napon, július 18-án az évek óta legnagyobb érdeklődésre számot tartó gyorsulási versenyt nézhetik meg az érdeklődők a Felső-Tiszaparton. A vetélkedő délután kettőkor kezdődik, eredmény pedig ötkor hirdetnek.

A versenyeken részt vevők pontokat gyűjtenek, és a legjobb egy púchovi autós cégtől egy gumiabroncs-garnitúrát kap. Szegeden dől el, ki lesz az országút királya.

A közlekedési szakma iránt érdeklődők megcsodálhatják a legújabb járműveket, szakmai bemutatókon megismerkedhetnek az újdonságokkal, a gumiabroncsokkal, de a GPS-rendszert is kipróbálhatják. Látvány és zenei élmény mellett a sörsátor egész nap üzemel.