Az olaszoknak jót tesz, ha támadják őket

Vágólapra másolva!
A címvédő olasz válogatott csak a torna negyedik napján lép először pályára, és szinte lehetetlen megjósolni, hogy Marcello Lippi milyen összeállításban és taktikával szerepelteti csapatát Paraguay ellen.
Vágólapra másolva!

Az olasz szövetségi kapitányt rengeteg kritika érte, hogy konokul ragaszkodik a négy évvel ezelőtt aranyérmet nyert játékosokhoz, és úgy tűnik, hogy a Paraguay elleni csapatban hat világbajnok is helyet kaphat. Létszámuk még több is lehetne, ám a Lippi által kulcsfigurának tartott Andrea Pirlo sérülés miatt biztosan nem játszik.

A szakember a felkészülési mérkőzéseken és az edzéseken több taktikát is kipróbált, és volt néhány furcsa húzása: az évek óta középhátvédként futballozó, és ezen a poszton világklasszisnak számító Giorgio Chiellinit balhátvédként tesztelte (a Juventus erőssége karrierje elején szerepelt ezen a poszton), de a legújabb hírek szerint mégis csak középen játszik majd. A balhátvéd Gianluca Zambrotta lehet, így a jobb oldalon Christian Maggio játszhat. A középpályán Pirlót Riccardo Montolivónak kellene pótolnia, a támadó trióból pedig az edzések alapján kimaradhat a Serie A gólkirálya, Antonio di Natale. Az olaszok azonban a fentiek ellenére magabiztosak, Zambrotta szerint a sok kritika csak erősebbé teszi a csapatot. "A sajtó sohasem bánt kesztyűs kézzel velünk, ehhez már hozzászoktunk. Sőt, még egységesebbé teszi az együttest, és ilyen esetben sokkal erősebbek vagyunk - ez benne van a génjeinkben".

Paraguay ellen mindenesetre nem lesz könnyű dolguk az olaszoknak, a dél-amerikai együttes ugyanis rendkívül kompakt és fegyelmezett, a szövetségi kapitány, Gerardo Martino pedig kifejezetten örül annak, hogy a címvédővel kezdenek. "Tetszik, hogy Olaszország az első ellenfelünk, mert az aktuális világbajnok ellen sokkal felszabadultabban játszhatunk. Ezen a mérkőzésen nincsen veszítenivalónk" - mondta a szakember, akinek együttese általában nem túl látványosan, ám annál hatékonyabban játszik.

A klasszikus 4-4-2-es felállást alkalmazó gárdában a középpályáról hiányoznak a kreatív focisták, a helyzetek kialakítása elsősorban a csatárok dolga, azonban a kevéssel a torna előtt honosított, ex-argentin Lucas Barrios kevés lehetőségből is képes betalálni - eddigi mérlege három mérkőzés, három gól. Társa a csatársorban valószínűleg Roque Santa Cruz lesz, aki magabiztosan nyilatkozott: "Nyerni fogunk, mégpedig 1-0-ra vagy 2-0-ra. Okosan és türelmesen kell játszanunk" - fogalmazott a Manchester City támadója.

Várható kezdőcsapatok:
Olaszország: Buffon - Maggio, F. Cannavaro, Chiellini, Zambrotta, Montolivo, De Rossi, Marchisio, Iaquinta, Gilardino, Quagliarella. Szövetségi kapitány: Marcello Lippi.
Paraguay: Villar - Bonet, D. Verón, Da Silva, Morel Rodríguez, Vera, Santana, Riveros, A. Torres, Santa Cruz, Barrios. Szövetségi kapitány: Gerardo Martino.

www.global-soccer.eu