Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójának keddi meccsein a Tottenham drámai meccsen győzte le a Marseille-t, amely így búcsúzott a nemzetközi porondtól. Az Eintracht Frankurt ugyancsak biztosította helyét a legjobb tizenhat között, miután hátrányból fordítva legyőzte Sportingot. A Liverpool számára nem sikerült a csoda, így csoportmásodikként végzett a Napoli mögött, amely elszenvedte első vereségét az idei kiírásban. A Bayern München elképesztő rekordot állított fel az Inter ellen, míg az Atlético Madridnak szégyenszemre még az Európa-liga szereplést sem sikerült kiharcolnia. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei.

Liverpoolban szakadt meg a Napoli sikersorozata

Komoly rangadóval zárultak az A csoport küzdelmei, ugyanis a Liverpool hazai pályán fogadta a forduló előtt még hibátlan Napolit. A meccs előtt az angoloknak még halvány esélyük volt a csoportgyőzelemre, ám ehhez legalább négygólos sikert kellett aratniuk az április óta veretlen olaszok ellen, mivel még az első fordulóban 4-1-es vereséget szenvedtek Nápolyban. Ennek megfelelően a nápolyi együttes rendkívül stabil védekezésre rendezkedett be, a Liverpool pedig sokáig nem találta ez ellen az ellenszert.

A második félidő kifejezetten rosszul indult a Liverpool számára, ugyanis a csapatkapitány, James Milner megsérült, majd nem sokkal később a Napoli gólt szerzett. A Liverpool szerencséjére azonban Östigard lesről talált be. A minimum négygólos győzelem esélye a hajrára fordulva már elillant, de Klopp csapata végül Szalah és Núnez góljaival megszakította a Napoli veretlenségi sorozatát és magabiztosan győzött.

Mohamed Szalah szerezte a Liverpool első gólját a Napoli ellen Forrás: AFP/Oli Scarff

"Mindig jó érzés nyerni a világ egyik legjobb csapata ellen. Jó eredményt értünk el, és ez remélhetőleg még több magabiztosságot ad majd a folytatásban.

Jól szerepeltünk a csoportkörben, persze van még hová fejlődnünk, és a Premier League-ben is javítanunk kell a jelenlegi helyzetünkön, szóval most első sorban a bajnokságra kell koncentrálnunk" – mondta a Liverpool egyiptomi támadója, Mohamed Szalah, akit a meccs legjobb játékosának választottak. Az egyiptomi támadó a 41. BL-találatát jegyezte, amivel utolérte a klub legendás játékosát, Steven Gerrardot.

Jürgen Klopp számára különleges lehetett a mérkőzés, ugyanis 400. alkalommal ült a Liverpool kispadján, amivel olyan edzőlegendák nyomdokai lépett, mint Bob Paisley (535 meccs), Tom Watson (742 meccs), vagy épp Bill Shankly (783 meccs).

Ráadásul az első 400 meccset figyelembe véve már a német tréner a Liverpool legsikeresebb edzője, ugyanis 243-szor ünnepelhetett győzelmet, ennél többször senkinek sem sikerült a klub történetében.

"Hihetetlenül erős Napolit sikerült legyőznünk. Fantasztikusan küzdöttünk, és végig jól zártuk a területeket. A hétvégi Leeds United elleni vereség után meg akartuk mutatni, mire vagyunk képesek, és szerencsére pontosan ezt is tettük" – értékelt a lefújás után Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere.

Bár a Liverpool nyert, végül Jürgen Klopp és Luciano Spalletti is elégedett lehetett Forrás: AFP/Oli Scarff

Ezzel együtt az olaszoknak nem sok okok lehet a csalódottságra, mivel megnyerték a csoportot az angolok előtt. A nápolyiak pedig történetük során mindössze másodszor végeztek első helyen.

"Nem könnyű idejönni az Anfield Roadra és úgy játszani, ahogy azt mi tettük. Nagyszerű teljesítményt nyújtottunk. A meccs nagy részében birtokoltuk a labdát és helyzeteket alakítottunk ki, így eléggé kiegyenlített volt a meccs.

– összegezte a mérkőzést Luciano Spalletti, a Napoli edzője.

A csoport másik meccsén az Ajax a papírformának megfelelően magabiztosan győzött a Rangers otthonában, így tavasszal az Európa-ligában folytathatja.

Az Ajax játékosai ünneplik a győzelmet, a holland csapat tavasszal az El-ben szerepelhet Forrás: AFP/Andy Buchanan

Totális Atlético-katasztrófa

A B csoportban is eldőlt már korábban, hogy a belga Bruges és a Porto jut tovább, ám az Európa-liga és a csoportelsőség szempontjából még akadtak nyitott kérdések.

Az Atlético Madrid a múlt heti drámai kiesés után érezhetően hitehagyottan lépett pályára a Porto otthonában, és az sem igazán segített Diego Simeone csapatának, hogy már az ötödik percben hátrányba került. Majd a félidő derekára Stephen Eustaquio növelte a portugálok előnyét.

Sokat elmond az Atlético helyzetéről, hogy kilenc gólt kapott a Bajnokok Ligája idei kiírásában, ami a legtöbb, amióta Diego Simeone irányítja a csapatot.

A spanyol együttes aztán a korai sokkból nem tudott időben magához térni, csak a második félidő hosszabbításában sikerült szépíteni egy öngóllal, de ez csupán szépségtapasz volt.

Az Atlético védője, Stefan Savic nagyot hibázott a Porto második gólja előtt Forrás: AFP/Miguel Riopa

Mivel a csoport másik összecsapásán az idei meglepetéscsapat, a Bruges gól nélküli döntetlent játszott a Bayer Leverkusen otthonában, így a Porto megnyerte a négyest, a németek pedig megelőzték az Atléticót, amely a csoport utolsó helyén zárt, s még az Európa-ligában sem folytathatja.

Ekkora szégyen egyébként az Atlético történetében még soha nem fordult elő, története során ugyanis először végzett csoportutolsóként a BL-ben.

A spanyol gárda sorozatban ötödik meccsén nem tudott nyerni a legrangosabb európai kupasorozatban, ami a 2008 és 2009 közötti kilencmeccses nyeretlenségi sorozat óta a legrosszabb szériája a csapatnak. A kiábrándító teljesítmény után érthetően csalódottak voltak a madridiak.

– mondta csalódottan az Atlético világbajnok támadója, Antoine Griezmann.

Antoine Griezmann csalódottan veszi tudomásul, hogy az Atlético Madrid búcsúzott az európai porondtól Forrás: AFP/Miguel Riopa

"Bizonyítottuk, hogy mindig lehet rosszabb.

Aggodalomra ad okot, ahol most tartunk, de fejlődnöd kell tovább. Az egyetlen megoldás, hogy kilábaljunk az ilyen helyzetekből, ha együtt maradunk, és a vezetőséggel, a szurkolókkal, a csapattagokkal együtt vészeljük át a krízist" - tekintett már a jövőbe az Atlético Madrid vezetőedzője, Diego Simeone.

A Porto gyakorlatilag végig kézben tartotta a meccset, és nagyobb erőfeszítés nélkül nyert, sőt ha nem Jan Oblak védte volna az Atlético kapuját, akkor még nagyobb gólarányú győzelem is születhetett volna.

A második forduló után talán kevesen hitték, hogy a Porto csoportja élén fog zárni, hiszen két vereséggel állt Sérgio Conceicao csapata, amely ezt követően zsinórban négy győzelmet aratott, így csupán egy sikerre van attól, hogy beállítsa a klub történetének leghosszabb győzelmi sorozatát a BL-ben, amit a 2018/19-es idényben állított fel öt győzelemmel.

– mondta a Porto edzője, Sérgio Conceicao.

Csalódott Atlético-játékosok a lefújás után, és portugál öröm Forrás: AFP/Miguel Riopa

Megállíthatatlan Bayern München

A C csoportban az utolsó forduló előtt már minden eldőlt, így a játéknap egyik legnagyobb rangadójának, vagyis a Bayern München-Inter meccsének már csak a presztízs volt a tétje. Pavard és Eric Maxim Choupo-Moting góljaival magabiztosan nyertek a bajorok, és elképesztő klubrekordot állítottak fel, miután sorozatban a 22. hazai BL-mérkőzésükön is betaláltak. Emellett

sorozatban a 13. csoportmérkőzését nyerte meg Julian Nagelsmann csapata, amely ismét megállíthatatlannak bizonyult,

ugyanis a német rekordbajnok zsinórban másodszor, története során pedig immáron harmadszor nyerte meg a csoportját hibátlan méreggel, ami abszolút rekordnak számít a sorozat történetében.

"Rendkívül éretten játszottunk. Külön öröm számomra, hogy jól szerepeltek azok a játékosok is, akik eddig kevesebb lehetőséghez jutottak a szezonban. A végére már nagyon fiatal csapatunk volt a pályán. Edzőként jó érzés, hogy ha úgy tudsz változtatni a csapaton, hogy közben nem megy a minőség rovására.

- értékelt a lefújás után a Bayern edzője, Julian Nagelsmann.

A Bayern München sorozatban 22. hazai BL-meccsén is gólt szerzett, ami klubrekord Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

A mérkőzés egyik legemlékezetesebb pillanata egyébként az első félidő elején történt, amikor Sadio Mané röplabdás mozdulattal blokkolta Barella bombalövését, de a játékvezető hosszas videózás után önvédelemnek könyvelte el a kezezést, így megúszta a tizenegyest a Bayern.

A csoport másik meccsén az újabb BL-kudarc után a Barcelona 4-2-re győzte le a Viktoria Plzent, így Xavi csapata két győzelemmel, a harmadik helyen zárta a csoportkört, és az Európa-ligában folytatja tavasszal, míg a Plzen nyeretlenül, utolsóként fejezte be idei főtáblás szereplését.

Marseille-i dráma után angol és német öröm

A játéknap legnagyobb izgalmai a D csoportban voltak, ahol a Tottenham és az Eintracht Frankurt jutott tovább. Pedig ebben a négyesben még az utolsó kör előtt mind a négy csapat reménykedhetett a nyolcaddöntős részvételben, és

az utolsó 90 perc alatt gyakorlatilag mind a négy együttes megfordult mind a négy helyen.

A Sporting a Frankfurt ellen, míg az Olympique Marseille az eltiltott Antonio Conte nélküli Tottenham ellen szerzett vezetést házigazdaként. Az angolok az első félidőben finoman szólva sem játszottak veszélyesen, kapura lövési kísérletük sem volt, márpedig az idei kiírásban csak a Rangers és a Makkabi Haifa tudott felmutatni ilyen gyenge félidőt.

Az első félidőben még megérdemelten vezetett a Marseille Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Aztán az Európa-liga-címvédő német együttes fordítani tudott Lisszabonban, így a németek tovább léptek a 16 közé. A másik meccsen a Tottenham a fordulás után hamar egyenlített Marseille-ben. Az egyenlítő gól után mindkét csapatnak megvolt az esélye a gólszerzésre, ám csak

a ráadásban jött a dráma: Pierre-Emile Höjbjerg a 95. percben talált be, amivel a Tottenham megnyerte a D-csoportot, a Marseille pedig 2013 és 2020 után ismét az utolsó helyen esett ki a csoportjából.

A londoni együttes így hat BL-idényből ötödször kvalifikálta magát a nyocaddöntőbe, csupán a 2016/2017-es szezonban nem sikerült a továbbjutás.

"A félidőben azt beszéltük meg, hogy a második félidőt sokkal személyesebben és agresszívebben kezdjük. Ennek megfelelően nagyon jól játszottunk a fordulás után. Kemény este volt és végletekig kiélezett küzdelem, de a meccs nehéz pillanataiban megmutattuk, milyen karaktere van a csapatnak" – nyilatkozta érthetően boldogan a Tottenham francia válogatott kapusa, Hugo Lloris, akit a meccs legjobb játékosának választottak.

A Marseille számára azért is lehetett bosszantó a vereség, mert a csoport másik meccsének eredménye miatt az 1-1-el a franciák végeztek volna az Európa-ligát erő harmadik helyen.

– mondta a Marseille középpályása, Jordan Veretout.

A Marseille játékosai teljesen összetörtek csalódottságukban Forrás: AFP/Christophe Simon

– mondta meglepően őszintén a Marseille védője, Chancel Mbemba, aki a francia csapat vezetőgólját szerezte az első félidőben.

"Óriási csalódás. Csak magunkat hibáztathatjuk. Érthető, hogy meg akartuk szerezni a második gólt, amivel bejuthattunk volna a 16 közé, de Kolasinac helyzete után inkább meg kellett volna próbálni megőrizni a döntetlent" - mondta csalódottan Matteo Guendouzi.

"A játékosok nem hallották, amit mondtunk nekik a kispadról, mert nagy volt a hangzavar a végén. Sajnos ez sokba került nekünk"

– indokolta a Marseille edzője, Igor Tudor, hogy miért nem próbálta megőrizni a döntetlent csapata a hajrában.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Rangers megdöntötte a Bajnokok Ligája történetének legrosszabb gólkülönbségét, azzal, hogy a skótok mínusz 20-szal zárták a csoportkört.
    Elképesztő negatív rekordot állított be a skót Glasgow Rangers, amely hat meccs alatt 20 gólt kapott Forrás: AFP/Andy Buchanan
  • A Tottenham ezzel története hatodik BL-idényében kvalifikálta magát a nyolcaddöntőbe.
  • Jürgen Klopp a hetedik menedzser, aki több mint 100 BL-mérkőzésen ült a kis padon, ebből 58-szor nyert. Nála jobb meccs per győzelem mutatója csak Pep Guardiolának (61) van.
  • A Rangers 20 gólt kapott hat meccs alatt, ezzel beállította a klub 1959-60-os negatív rekordját.
  • Trent Alexander-Arnold az 50. BL-meccsén lépett pályára, így 24 évesen és 25 naposan a Liverpool legfiatalabb játékosa lett, aki elérte ezt a mérföldkövet.
  • A Porto iráni támadója, Mehdi Taremi elképesztő formában van az idei szezonban, 17 meccsen 12 gólt és hat gólpasszt szerzett már, a legutóbbi három BL-mérkőzésén pedig összesen öt gólt lőtt.
  • A Porto hat meccs után először tudta legyőzni az Atlético Madridot.
  • A Marseille a legutóbbi két kapott BL-gólját francia játékos szerezte (Kolo Muani a Frankfurt, míg Lenglet a Tottenham színeiben).
  • Az Inter a legutóbbi 33 meccséből csak kettőn nem tudott gólt szerezni, mindkétszer a Bayern München volt az ellenfél.
    Az Inter sem tudta megállítani a Bayernt, amely sorozatban másodszor nyerte meg hibátlan mérleggel a csoportját Forrás: AFP/Christof Stache
  • Az Internek az első félidőben 15 kapura lövése volt a Bayern München ellen, a 2003/04-es szezon óta ez volt a milánóiak legjobb első félidei teljesítményük.
  • A Frankfurt 10 ponttal zárta az idei csoportkört, ami a Leicester City 2016/17-es szereplése óta (13 pont) rekord az újonc csapatok között.
  • A Barcelonának 22 lövése volt a Viktoria Plzen ellen, ami minden sorozatot figyelembe véve a legtöbb az idei szezonban.
  • Pablo Torre 19 évesen és 212 naposan a második legfiatalabb Barcelona-játékos lett, aki pályafutása első meccsén gólt lőtt a Bajnokok Ligájában.
  • Raphinha legutóbbi két meccsén két gólpasszt adott a Barcelona színeiben, érdekesség, hogy az azt megelőző 14 meccsén mindössze egy gólpasszig jutott.
    A spanyol válogatott Marcos Alonso megszerezte első gólját a Barcelona színeiben Forrás: AFP/Michal Cizek
  • Ferran Torres két meccs alatt négy gólból (három gól, egy gólpassz) vette ki közvetlenül a részét a Viktoria Plzen ellen.
  • Marcos Alonso nyári klubváltása után megszerezte első gólját a Barcelon színeiben, amihez mindössze tíz meccsre volt szüksége.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
A csoport:
Liverpool FC (angol)-SSC Napoli (olasz) 2-0 (0-0)
g: Szalah (86.), Nunez (98.)

Rangers FC (skót)-AFC Ajax (holland) 1-3 (0-2)
g: Tavernier (86., 11-esből), illetve Berghuis (4.), Kudus (29.), Conceicao (89.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

C csoport:
Bayern München (német)-Internazionale (olasz) 2-0 (1-0)
g: Pavard (32.), Choupo-Moting (72.)

Viktoria Plzen (cseh)-FC Barcelona (spanyol) 2-4 (0-2)
g: Chory (50., 63., az elsőt 11-esből), illetve Alonso (6.), Torres (45., 54.), Torre (75.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

D csoport:
Sporting CP (portugál)-Eintracht Frankfurt (német) 1-2 (1-0)
g: Gomes (39.), illetve Kamada (60., 11-esből), Kolo Muani (72.)

Olympique Marseille (francia)-Tottenham Hotspur (angol) 1-2 (1-0)
g: Mbemba (45+2.), illetve Lenglet (54.), Höjbjerg (95.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY

B csoport:
FC Porto (portugál)-Atlético Madrid (spanyol) 2-1 (2-0)
g: Taremi (5.), Eustaquio (24.), illetve Marcano (95., öngól)

Bayer Leverkusen (német)-Club Brugge (belga) 0-0

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V

Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények rangsoroltak.