Hamarosan egy színpadra áll Magyar Péter a baloldal vezetőjével, Gyurcsány Ferenccel

Magyar Péter - Gyurcsány Ferenc, Magyar Péter, MagyarPéter, Gyurcsány Ferenc, GyurcsányFerenc, montázs
Fotó: MTI/Lakatos Péter, Hegedüs Róbert
Vágólapra másolva!
Egy dolog számít a baloldalnak, hogy a békepárti jobboldali kormány valahogy megbukjon – mondta Rotyis Bálint az Origónak adott interjúban. A Nézőpont Intézet elemzője elmondta, hogy Bajnai Gordon és köre évek óta építi azt a hálózatot, amely pénzzel, kampánystratégiákkal, kutatásokkal, elemzésekkel és aktivistákkal látja el azt a politikust, aki éppen új baloldaliként tűnik fel a színen. Hozzátette: a magyar emberek többségét lenézik, úgy tekintenek a magyarokra, mint tanulatlan és neveletlen kölykökre, akiket már megnevelni sem lehet. A külföldi megrendelők számára lényegtelen, hogy egy esetleges kormánybuktatás után az ország teljes anarchiába süllyedne.
Vágólapra másolva!

Az együttműködés újabb formájára derült fény a Bajnai Gordon-féle kör és Magyar Péterék között - írta meg a Mandiner. A lap közölte, hogy Magyar már az április 19-i orosházi fórumán megemlítette, hogy a kampányában egy olyan szervezettel működhetnek együtt, amely több mint 10 ezer aktivistát képes mozgósítani. Miért segítheti Bajnai ennyire Magyart, és mire utalhat ez a nagymértékű összefonódás?

Bajnai Gordon köre azért kap pénzt külföldről, hogy megbuktassa a jelenlegi kormányzatot. 

A külföldi megrendelők számára lényegtelen, hogy egy sikeres kormánybuktatás után Magyarország élén egy stabil baloldali kormány regnálna, vagy az ország teljes anarchiába süllyedne. 

Márki-Zay Péterből sem nézte ki senki, hogy képes lenne egy országot vezetni, ettől függetlenül támogatták, és most is ugyanez játszódik le. Magyar Péterből sem nézi ki senki, hogy képes lenne a miniszterelnöki feladatokat ellátni, mégis támogatják. Egy dolog számít nekik, hogy a békepárti jobboldali kormány minél hamarabb megbukjon.

magyarpéter
Magyar Péter barátnője kotyogta ki, hogy külföldről támogatják őket
Fotó: Facebook

Mivel a Magyar Nemzet telefonos megkeresésére a Számoljunk Együtt Mozgalom azt a tájékoztatást adta, hogy a júniusi választásokra egyáltalán nem toboroznak aktivistákat, kizárásos alapon a Bajnai-féle 20K22 biztosíthatja Magyaréknak az említett 11-12 ezer főt – írta meg az előbb említett portál. Kiderülhet, hogy valójában honnan szereznek aktivistákat Magyar rendezvényeire?

Magyar Péter saját erőből nem tudna tüntetéseket finanszírozni vagy aláírásokat gyűjteni, a pénz mellett emberekre is szükség van. 

Bajnai Gordon és köre évek óta építi azt a hálózatot, amely pénzzel, kampánystratégiákkal, kutatásokkal, elemzésekkel és aktivistákkal látja el azt a politikust, aki éppen új baloldaliként tűnik fel a színen. 

11-12 ezer fő mozgósítására csak néhány politikai szervezet képes, így viszonylag rövid az a képzeletbeli lista, mely a szóba jöhető szervezetek nevét tartalmazza. Bajnai Gordon köre 2022-ben már bebizonyította, hogy rendelkezik jelentős mennyiségű aktivistával, mely hálózatot a 2022-es vereség ellenére sem számoltak föl, így továbbra is rendelkezésre állnak.

Érdekesség, hogy bár a 20K22 hivatalosan szavazatszámlálókat toborzott, kiszivárgott információk szerint a zavarkeltés is az aktivisták feladata közé tartozott. Készülhetnek a júniusi választásokra is ilyesmivel, és ha igen, mi a céljuk vele?

A baloldal narratívája, hogy a magyar választások nem tiszták, de miután a valóság ezt nem igazolja vissza, saját maguk próbálhatják meg a választások rendjét megzavarni. Amennyiben sikeresen tudnák megzavarni a hazai választásokat, akkor nemzetközi szinten azzal kampányolnának, hogy a magyarországi választások nem voltak tiszták, így a választási eredmény megkérdőjelezhető. Ezt a mesterségesen gerjesztett káoszt kell elkerülni a választások napján.

Magyar Péter - Bajnai Gordon, Magyar Péter, MagyarPéter, Bajnai Gordon, BajnaiGordon, montázs
Magyar Pétert használják Bajnaiék Fotó: AFP/Kisbenedek Attila, Isza Ferenc

A portál szerint az aktivisták saját beszámolóiból derült ki, hogy a számlálóbiztosok legtöbbször analfabétának, alkoholistának és önálló akarat nélküli zombiknak állították be a vidékieket, akiket a dehumanizáló jelzők széles skálájával illettek. Mennyire jellemző a baloldalon, hogy lenézik a vidéki embereket?

A magyar baloldali politikusok egy jelentős része, sajnos sokkal inkább otthon érzi magát Brüsszelben és Washingtonban, mint Magyarországon. 

A magyar emberek többségét lenézik, úgy tekintenek a magyarokra, mint tanulatlan és neveletlen kölykökre, akiket már megnevelni sem lehet, ezért nyugodtan le lehet őket nézni, és különböző negatív jelzőkkel minősíteni. 

A hazai baloldal számára Magyarország mindössze néhány budapesti kerületből áll, az ország többi része pedig teljesen értéktelen számukra, akárcsak az ott élő emberek. A hazai baloldali politikai rétegből hiányoznak azok a politikusok, akik Magyarországért és a magyar emberekért dolgoznak.

Kiderült az is, hogy a 20K22 mögött álló Tiszta Választásokért Alapítvány kurátora nem más, mint Tordai Csaba, Karácsony Gergely főpolgármester jogi főtanácsadója, Gyurcsány Ferenc és Bajnai bizalmi embere, akinek az ügyvédi irodájában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tartott házkutatást néhány hónapja. Milyen szerep juthat most Tordainak, és miért érdekes, hogy Magyar Péternek ilyen emberek a szövetségesei?

2010 előtt Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon köré egy szűk, bizalmi emberekből álló csoport szerveződött, mely csoportnak egy része bár háttérbe vonult, sosem tűnt el, sőt,

ők voltak azok, akik a közvélemény szeme elől rejtve azon dolgoztak, hogy külföldi segítséggel megbuktassák a békepárti kormányt 2022-ben. 

Miután ez egy zárt, bizalmi csoport, ide bekerülni aligha lehet, mondhatni a személyi állomány adott, olyan személyekről beszélünk, akik már 2010 előtt bizonyították hűségüket, és azóta is azon dolgoznak, hogy a hazai jogszabályokat megkerülve, a kiskapukat kijátszva segítség a baloldalt, hogy a politikai céljaikat elérjék.

A Magyar Nemzet szúrta ki, hogy az egykori baloldali kormányfő nevével fémjelzett datadatos csoportból több szervezet is felbukkant a Talpramagyarok.hu adatvédelmi tájékoztatójában. Lehet még hatósági ügy ebből az adatvédelmi ügyből?

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke korábban jelezte, hogy a Talpramagyarok.hu adatkezelője tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el. Azt is hozzátette az adatvédelmi hatóság elnöke, hogy jelenlegi is több olyan eljárás van a 2022-es választásokkal kapcsolatban, ahol a datadatos csoport feltűnik. Mindebből kifolyólag nem zárható ki, hogy nemcsak a Szuverenitásvédelmi Hivatal érdeklődését kelti fel Magyar Péter szervezete, hanem még az adatvédelmi hatóság is vizsgálatot fog folytatni.

Mennyire hitelesek azok a baloldali közvélemény-kutatások, amelyek Magyar Pétert és pártját 24 százalék körül mérik? Lehet ezeknek hinni?

A 2022-es választás előtt tapasztalhattuk, hogy egyes cégek olyan megállapításokat tettek, melyek azt érzékeltették, hogy a baloldal és a jobboldal fej fej mellett áll. Ebből kifolyólag érdemes több adatot is figyelembe venni, így azokat az adatokat, melyek nem valósak, könnyebben kiszűrhetők. Azt fontos hangsúlyozni, hogy a baloldali szavazótábor jelentős része nem kötődik szorosan egyik párthoz sem, így a vándorlás a pártok között jelentős lehet, akár rövid időn belül is. Ugyanakkor ezek a szavazók, ahogy nem voltak hűségesek a volt pártjukhoz, úgy Magyar Péterhez sem hűségesek, ezek a rajongók folyamatosan keresik az újabb és újabb sztárokat, akik azt ígérik, hogy megbuktatják a jelenlegi kormányzatot.

magyarpéter, nézőpont
Fotó: Nézőpont Intézet

A baloldali Medián szerint is csak a baloldalt osztotta tovább Magyar Péter felbukkanása. Ön egyetért ezzel?

Mostanra gyakorlatilag közmegegyezés van arról, hogy Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti, ezt a Nézőpont Intézet legutóbbi közvélemény-kutatása is alátámasztja. A baloldalon lényegében kialakult egy Gyurcsány-párti ellenzéki blokk és egy Gyurcsány-ellenes ellenzéki blokk. Ez a két tábor fog majd megküzdeni egymással a mostani választások alkalmával. Ugyanakkor a múltbeli tapasztalatok alapján nem kizárható, hogy a választások után ez a két tábor újra összefog, ahogy a Momentum, vagy a magát jobboldalinak mondó Márki-Zay is összefogott Gyurcsánnyal, úgy Magyar Péter is idővel egy színpadon léphet fel a bukott kormányfővel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK