Vágólapra másolva!
A magyar válogatott büntetők után 4-3-ra nyert a norvég csapat ellen az április 24-én kezdődő jégkorong-világbajnokságra készülő együttesek mérkőzésén hétfőn, Káposztásmegyeren.

Eredmény:
Magyarország - Norvégia 4-3 (0-1, 3-1, 0-1, 0-0, 1-0), büntetőkkel
gól:
Horváth (24.), Ladányi (26.), Kóger (37.), illetve Ask (11.), Martinsen (40.), Trygg (57.)

A norvégok az előző vb-n nyolcadikak voltak, és februárban kijutottak a jövő évi vancouveri téli olimpiára. Budapestre két volt NHL-es, Patrick Thoresen és Andres Myrvold is eljött.

A magyaroknál ezúttal lehetőséget kaptak a brianconi légió - Ladányi Balázs, Vas Márton és Szélig Viktor - tagjai, ugyanakkor Kovács Csaba vállsérülése miatt nem léphetett jégre.

Hamar kettős emberelőnybe kerültek a hazaiak, de nem született gól, majd a norvégok a felsőlécet találták el. A skandinávok elkerülhető gólt szereztek, Ask a kapu mögül visszatett korongot a hátvéd és Szuper "támogatásával" juttatta a hálóba. Volt esély az egyenlítésre, azonban a szünet előtt Sille létszámfölényben nem találta el a pakkot, pedig a norvég kapus nem volt a helyén.

A második harmad magyar emberhátrányban indult, mert Pat Cortina szövetségi kapitány túl sokat beszélt a szünetben, és csapata nem ért ki a megadott időben a jégre. Azonban ez nem látszott meg a teljesítményen, mert sorra gördültek a szebbnél szebb akciók. A norvégoktól egyre többen kerültek ki a büntetőpadra, és a hazaiak gólra váltották az előnyöket. Horváth közelről, Ladányi távolról volt eredményes. Azért voltak hibák is, Aasen gond nélkül ugrott ki, azonban Szuper lábbal remekül hárított. A 37. percben - szintén emberelőnyben - Ladányi hozta helyzetbe Kógert, aki első válogatottbeli gólját szerezte. A szünet előtt 53 másodperccel Martinsen a hátsó palánkról visszapattanót terelte a kapuba.

A fordulást követően Fekete hagyott ki ordító helyzetet, de a norvégok előtt is volt lehetőség bőven. Az iram óriási volt, Peterdi végletekig kivárt, ám Grotnes mentett a gólvonal előtt. Az 57. percben újabb szerencsés találattal egyenlítettek a vendégek, Trygg lövése Sille korcsolyájáról pattant be.

Jött a hirtelen halál, amelyben már nem szerepelt a lábizom-húzódást szenvedő hátvéd Ennafatti. Mivel nem esett gól, a büntetők döntöttek. A hazaiaktól Peterdi és Kóger, a vendégektől Ask talált be.

A két csapat kedden 19.30-kor ismét megmérkőzik Káposztásmegyeren.

* * *

Távozott a CSZKA Moszkva jégkorongcsapatának vezetőedzői posztjáról Vjacseszlav Bikov, aki ugyanakkor marad az orosz válogatott szövetségi kapitánya. A nemzetközi szövetség (IIHF) tájékoztatása szerint Bikov és segítője, Igor Zaharkin főleg a 2010-es olimpiára szeretne ütőképes alakulatot összeállítani, emiatt nem kíván klubcsapatnál dolgozni. A játékosként is számos sikert elért Bikov 2004 óta volt a katonacsapat vezetőedzője, és 2006-ban lett szövetségi kapitány is. A válogatottal 2007-ben harmadik, tavaly pedig első lett a világbajnokságon. A 2008-as arany 15 év után az első orosz vb-diadal volt.

A magyar és az orosz nemzeti együttes április 22-én a svájci Sierre-ben - két nappal a vb rajtja előtt - találkozik felkészülési összecsapáson. A két válogatott eddig egyetlen egyszer, 1964. január 29-én, az innsbrucki olimpián találkozott, akkor a jogelőd szovjet válogatott 19-1-re győzött.

* * *

Ron Wilson, a Toronto Maple Leafs vezetőedzője lesz az amerikai válogatott szövetségi kapitánya az április 24-én kezdődő svájci jégkorong-világbajnokságon.

Az észak-amerikai profiliga (NHL) honlapja szerint a szakember a jövő évi vancouveri téli olimpián is irányíthatja majd az együttest, amelyet 1998-ban, Naganóban a negyeddöntőig vezetett.

A svájci vb-n az amerikaiak a C csoportban szerepelnek Svédországgal, Lettországgal és Ausztriával együtt. A világelitbe hetven év után visszatérő magyar válogatott Kanadával, Szlovákiával és Fehéroroszországgal találkozik majd.