Vágólapra másolva!
Egy végletekig felfokozott hangulatú Eb-selejtező vár a magyar labdarúgó-válogatottra kedden este az Üllői úton. A telt háznyi közönség – csakúgy, mint a horvátok ellen márciusban – Wales ellen ismét győzelembe hajszolhatja Marco Rossi csapatát, ez pedig újabb lépést jelentene az álmok megvalósulása, azaz a magyar együttes Eb-részvétele felé. A magyar szövetségi kapitány eltiltása miatt nem ülhet le a kispadra.

Egy ilyen emelkedett hangulatban gyorsan tudjuk is le az egyetlen negatívumot, amelyet – sajnálatosan – Marco Rossi szövetségi kapitány okozott azzal, hogy a bakui mérkőzés 88. percében a kiállítás sorsára jutott.

Marco Rossi nem ülhet le a kispadra

Az olasz szakember egy bedobás után reklamált – hogy mit mondott, azt soha nem tudjuk meg, de nem is ez a lényeg –, a holland bíró meg elküldte a kispadtól. a szövetségi kapitány így automatikus eltiltást kapott, ezért nem ülhet le a kispadra a Wales elleni Eb-selejtezőn, a további büntetéséről azonban csak a nyár folyamán dönt az UEFA Fegyelmi Bizottsága.

Rossinak nem ez az első ilyen dobása, mert 2018 őszén a Nemzetek Ligája görögországi mérkőzésén szintén elküldték őt a kispadtól.

(Megjegyzem, Athénban sokkal inkább igaza volt, mint Bakuban, bár a kivitelezés módja nem volt tökéletes, mert a görög fővárosban a meccs után reklamált a negyedik játékvezetőnél.)

Szavazzon!

Mennyit számít az, hogy Marco Rossi nem lehet ott a kispadon?

Az UEFA akkor első körben 3 meccses eltiltással büntette a magyar kapitányt, amit az MLSZ sikeresen megfellebbezett.

Marco Rossi magyar szövetségi kapitány (k) levonul a pályáról, miután kiállították az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mivel a fellebbezés elbírálása négy nap alatt nem ért véget, Rossi az athéni meccs után Tallinnban az észtek elleni összecsapáson ott lehetett a padon. Az UEFA végül 2 meccsre mérsékelte a büntetését, ebből az egyiket felfüggesztette.

Az automatikus eltiltás mellett a felfüggesztett büntetés is életbe léphet, és nem tudjuk, hogy mellé még mit talál majd ki a fegyelmi bizottság. Sok jót nem remélhetünk ettől.

Rossi – azon túl, hogy szövetségi kapitány – fontos kohéziós személyisége lett a válogatottnak.

A játékosok tűzbe mennek érte

- ez az elődjénél, Georges Leekensnél egyáltalán nem így volt -, a szurkolók szeretik, nem kell ennél több. Rossi akár komolyabb eltiltást is kaphat, így megeshet, hogy a szeptemberi szlovákok elleni hazai meccsen sem ülhet majd le a kispadra, szóval, ez az egész nagyon rosszkor jött most nekünk.

Szavazzon!

Mit vár a Magyarország-Wales Eb-selejtezőtől?

Amikor az E csoport menetrendje világossá vált, ezzel a mostani, júniusi körrel kapcsolatban úgy okoskodtunk, hogy a walesi csapat egy kőkemény, horvátok elleni ütközettel a lábában érkezhet Budapestre úgy, hogy mi a csoport legkönnyebb ellenfele, Azerbajdzsán ellen játszottunk idegenben. Az okoskodás mellé mindenki hozzátette, hogy értelmet

mindez csak akkor nyer, ha a magyarok nyerni tudnak Bakuban.

Ez sikerült, a walesiek kikaptak Eszéken, a zsebünkben ott van a horvátok legyőzése által kapott bónuszunk, így jön el kedden este Wales Budapestre.

Egyelőre bukó Ryan Giggs jóslata

Az a Wales, amelynek legértékesebb játékosa a Real Madrid sztárja, Gareth Bale. 2013 szeptemberében 101 millió euróért vették meg őt a spanyolok, akkor a világ legdrágább igazolása volt, még Cristiano Ronaldo átigazolási rekordját (94 millió euró) is megdöntötte. A walesi válogatottat most mindenki vele, meg a kispadon ülő Ryan Giggsszel azonosítja.

Gareth Bale, a walesi együttes legnagyobb sztárja Forrás: AFP/Geoff Caddick

Utóbbi a selejtezők sorsolása után kijelentette, hogy

ebben a csoportban a horvát és a walesi válogatott mögött a szlovák fog még harcolni a második továbbjutó helyért, azaz Giggs a magyarokkal egyáltalán nem számolt.

Természetesen előfordulhat, hogy a walesi mesternek igaza lesz, de most nem úgy áll a helyzet, ahogyan ő jövendölte. Három forduló után a magyar és a horvát csapat áll az első és a második helyen, ahogy szoktuk volt mondani, Wales a fasorban sincs, de ne kiabáljunk el semmit sem. Ordítani különben is ráérünk akkor, ha a magyar együttes kedden este legyőzi nemes és nevesebb ellenfelét.

A 2016-os Eb-siker után Wales a 2018-as oroszországi világbajnokságra nem jutott ki a Szerbia, Ausztria, Írország, Moldova, Grúzia, Wales csoportból.

Idegenben mindössze a moldávokat és a grúzokat tudták legyőzni,

Belgrádban 1-1-et, Dublinban 0-0-t, Bécsben pedig 2-2-t játszottak. Rapszodikusságukra jellemző, hogy Grúzia Cardiffból is elvitt egy pontot (0-0), az írek meg hármat – ez meg is pecsételte a sorsukat.

Ryan Giggs, a walesi válogatott szövetségi kapitánya Forrás: AFP/Geoff Caddick

Jellemző, hogy az onnan a vb-re kijutó szerbek és írek elleni négy meccsükből egyet sem nyertek meg. A mostani Eb-selejtezőt a szlovákok elleni hazai 1-0-lal indították, majd jött az eszéki 2-1-es vereség a számukra. A csoportban

a vesztett pontokat tekintve a magyarok, a horvátok, a walesiek és a szlovákok is 3-3 vesztett ponttal állnak,

igaz a magyar és a horvát csapat 3-3, míg Wales és Szlovákia csak 2-2 meccset játszott le eddig.

Dzsudzsák, Szalai: Jók az öregek a háznál

A magyar válogatott azerbajdzsáni győzelmét túlértékelni nem szabad, egy miatt azonban mindenképpen görcsoldó lehetett, mert ezt megelőzően a magyar csapat 970 napig nem nyert mérkőzést idegenben.

Dzsudzsák Balázs (k), valamint az azeri Rahil Mammadov (b), Mahir Emreli (j2) és Makszim Medvegyev (j) az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Visszanézve a gólokat és az eseményeket, azt kell mondani, hogy

jók az „öregek" a háznál. Az első magyar gól előtt Dzsudzsák Balázs remekül elvégzett szabadrúgása után érkezett meg a labda Willi Orbán elé, a másodiknál Szalai Ádám erős, kapura tartó fejese kellett ahhoz (már ez a mozdulat is gólt érdemelt volna), hogy az azeri kapu előtt kialakult káosz végén Willi Orbán újabb gólt szerezzen.

(A harmadik, a 26 éves újonc, Holman Dávid mesterműve volt.) Szalait és Dzsudzsákot a 2016-os Eb óta (és azt megelőzően is) rengeteg kritika érte, de látni kell, hogy nélkülük még mindig nehéz elképzelni a nemzeti csapatot. Dzsudzsákról nem igazán tudjuk, hogy milyen szakmai képzést és terhelést kap klubjában, de azt látjuk, hogy a válogatottban szinte megfeszül, hogy jó eredményt érjen el a csapat. Szalai sokkal inkább képben van (a Bundesliga-küzdelmei itt zajlanak a szemünk előtt), csapatunk egyetlen csatárának jelenléte éppen olyan kohéziós erőt ad, mint Dzsudzsák szereplése.

Szoboszlai Dominik (b) és Szalai Ádám (k), valamint az azeri Makszim Medvegyev (b2) és Ramil Sejdajev (j) az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ehhez jön hozzá

az utóbbi évek legnagyobb „igazolása", Willi Orbán személye,

aki Juhász Roland válogatottbeli visszavonulása után képes volt arra, hogy a magyar védelmet rendbe szedje. Marco Rossinak a horvátok ellen felállított négyvédős rendszere úgy tűnik, hogy fekszik a magyaroknak, szóval, lehet azért reménykedni a kedd esti mérkőzés előtt.

A türelem és a mentális erő lehet a kulcs

Ugyanakkor Bakuban az is szembetűnő volt, hogy a játékosok mennyire a földön maradtak a sikert követően. Az interjúkban minden általunk megkérdezett futballista egy lehetőségről beszélt, senki sem mondta, hogy Wales ellen mi lennénk az esélyesebbek,

senki sem fogalmazott meg hagymázas álmokat.

Baráth Botond nagyon plasztikusan jegyezte meg, hogy a walesiek „nekünk rontanak majd, mint a gépek", hiszen nekik nincsen más lehetőségük.

Nagy Dominik, Korhut Mihály, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik (b-j) ünnepli a csapat harmadik gólját az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar együttesnek a biztonságos védekezés mellett a türelmes támadójátékra és az erős középpályára lesz a leginkább szüksége. Olyan ez a szituáció, mint amikor Dárdai Pál volt a szövetségi kapitány, és a finnek jöttek Budapestre.

Dárdai meccs előtti nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy akkor sem kell pánikba esni, ha a 80. percben még döntetlen az állás, mert a gól (az egyetlen gól) jönni fog, és az benne is van a csapatban.

Jött is a 84. percben Gera Zoltán révén, ezzel nyertünk 1-0-ra. Mondanom sem kell, ezzel az eredménnyel bőven kiegyeznénk, csak Gera nem lőhet már gólt, ő Marco Rossi mellett (ne adj' Isten, helyett) már a szakmai stábban dolgozik. De amíg a csapatban benne van a „váratlan faktor" (itt megint Holman Dávid gólját kell kiemelni), addig tényleg szabad bizakodni.

Ne csak a statisztikát, a sportot is nézzük!

Holman góljára egy bekezdés erejéig még érdemes visszatérni.

Ma, amikor a világ labdarúgása sokkal inkább egy iPadon elővezetett nagy statisztikai halmaz (apja neve: Opta Joe) és pár, a szavakkal jól fésülten bánó szakértő elemzéseinek keverékére kezd hasonlítani,

ne menjünk már el szó nélkül a sport mellett sem. Tessék egy picit belehelyezkedni Holman Dávid szerepébe. Ez a fiatalember Bakuban újoncként lépett pályára. Mielőtt nagyon elkezdett volna izgulni, akkora gólt vágott az azeri kapus szeme közé, hogy utóbbi köpni-nyelni, de ami ennél fontosabb, védeni sem tudott. Opta Joe majd ezt is felírja valahova, de

ennél sokkal lényegesebb az emberi dráma, vagy inkább örömjáték,

hogy jön egy ember a „semmiből", és egy villanás alatt percemberből főszereplővé lép elő.

Holman Dávid, mielőtt megszerzi a csapat harmadik gólját az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ráadásul akkor, amikor a magyar csapat gólt kapott az azeriektől, a közönség tűzbe jött, a helyi szpíker üvöltött, szinte hajszolta volna bele az azerieket az újabb gólba. És valljuk meg,

hányszor volt már olyan, hogy a magyar csapat egy ilyen szituációban összerogyott és újabb gólt kapott.

Többször, mint ahányszor egy újonc így mutatkozott volna be a nemzeti tizenegyben. (Akiket a pontos számok érdekelnek, biztos találnak valamit az „optadzsón".) Természetesen lehet, hogy Holman soha többet nem lesz képes hasonlóra, de a sztorit, az örömöt, a sportot ne áldozzuk már fel a kesergés, vagy a statisztika oltárán.

Maradhatnánk a csoport élén

Mivel a keddi játéknapon a horvát válogatott szabadnapos (a csoport másik összecsapása Bakuban az Azerbajdzsán-Szlovákia mérkőzés lesz) egy esetleges magyar győzelem (de még egy döntetlen is) azt jelentené, hogy a szeptemberi folytatásig Magyarország mindenképpen a csoport élén maradna.

A győztes magyar válogatott játékosai köszöntik a szurkolókat az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés végén a bakui Bakcell Arénában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mondanunk sem kell, hogy az újabb három pont esetleges megszerzése azt jelentené, hogy

Wales előtt már 6 pontos előnnyel vezetne Magyarország

- és akkor még nem szóltunk arról, hogy az azeriek is összekaphatják magukat Szlovákia ellen. Ez utóbbi sem jönne nekünk éppen rosszul.

Labdarúgó Eb-selejtező, E csoport, 4. forduló: Magyarország-Wales. Üllői út, Groupama Aréna, 20.45. Vezeti: Matej Jug (szlovén)