John Updike nyerte el a PEN/Faulkner-díjat

Vágólapra másolva!
Idén John Updike nyerte el az évenként odaítélt PEN/Faulkner-díjat a The Early Stories című novelláskötetével. Az elismerést Amerikában az irodalmi Nobel-díj előszobájaként szokás emlegetni, a megtiszteltetés mellett pedig ez a kitüntetés jár a kontinensen a legnagyobb anyagi díjazással: a nyertes 15 ezer dolláros honoráriumban részesül.
Vágólapra másolva!

A The Early Stories című könyv Updike 1953 és 1975 között írt novelláit gyűjti egy csokorba, s bár a történetek nem tartalmaznak konkrét történelmi utalásokat, a zsűri véleménye szerint pontos korképet adnak arról, hogy milyen volt a 20. században élni.

Updike eddig húsz regényt írt, novellásköteteivel, versgyűjteményeivel, kritikai munkáival együtt pedig több mint ötven kötetet tesz ki írói munkássága.

A 72 éves író korábban már kapott Pulitzer-díjat, és elnyerte az egyik legrangosabb amerikai kitüntetést, a National Book Awardot is.

A PEN/Faulkner-díj jelenleg a legnagyobb pénzjutalommal járó kitüntetés Amerikában, nyertese a megtiszteltetés mellett 15 ezer dolláros honoráriumban részesül. A győztest rendszerint öt döntőbe jutott író közül választják ki, idén Updike mellett Frederick Barthelme, ZZ Packer, Caryl Phillips és Tobias Wolff kapott jelölést a díjra. Az elismerés rangját mutatja, hogy már a jelöltek is 5 ezer dolláros pénzjutalomban részesülnek. Érdekesség, hogy az egyik döntős, Tobias Wolff 1985-ben a The Barracks Thief című munkájáért már elnyerte a kitüntetést.

Idén a zsűri több mint 350 regény- és novelláskötet közül választotta ki a győztes alkotást.

A PEN/Faulkner-díjat először 1981-ben adták ki, azóta a díjazottak között olyan világhírű írók szerepelnek, mint Walter Abish (1981), E. L. Doctorow (1990), Don DeLillo (1992), Philip Roth (1994, 2001) vagy Michael Cunningham (1999).

John Updike-ot leginkább a Bech-trilógia és a Nyúl-sorozat szerzőjeként ismerhetik a magyar olvasók, de több kiadást megért Az eastwicki boszorkányok című regénye is, melyet filmen is feldolgoztak Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandon és Michelle Pfeiffer főszereplésével.