Rosszul alalkul az év, bajban vannak a paradicsomtermesztők

Vágólapra másolva!
A kedvező időjárási viszonyok ellenére sem indult jól a paradicsomtermesztőknek az idei év. Az árak esése miatt április végére nehezen lehetett eladni a termést, az export pedig elenyésző mennyiségű - állítja a növényvédőszerek és vetőmagvak forgalmazásával foglalkozó Syngenta Kft. 
Vágólapra másolva!

A fogyasztói tudatosság adhat okot némi optimizmusra, észrevehetően többen keresik az ízletes magyar zöldségeket - hangzott el a közlemény szerint a Syngenta és az Árpád Agrár Zrt. pénteki szentesi rendezvényén, ahol több mint száz paradicsom és paprika termelőnek szakmai előadásokon vázolták az ágazat helyzetét, a technológiai lehetőségeket.

A friss hazai paprika és paradicsom túlnyomórészt hazai pultokra kerül, a paradicsom exportja elenyésző a megtermelt mennyiséghez képest. A kereskedők szempontjai nem mindig esnek egybe a magyar termelők érdekével: ha olcsóbb terméket kínálnak Hollandiából vagy Lengyelországból, akkor azt fogják árusítani.

Az ágazat másik nagy problémája kicsi hazai fogyasztás. A mediterrán országokban évente átlagosan elfogyasztott 30 kilogrammnyi paradicsomhoz és paprikához képest itthon alig a felét eszik meg.