Bejelentette új nevét a Lindows

Vágólapra másolva!
Linspire-ra változtatja nevét az operációs rendszeréről ismert amerikai Lindows. A társaság a Microsoft erőteljes jogi nyomására kényszerült a cserére.
Vágólapra másolva!

A Lindows április elején számolt be arról, hogy rövidesen új néven folytatja tevékenységét, ezt követően a vállalat vezérigazgatója április 15-én jelentette be az új nevet. Michael Robertson elmondta: a Microsoft jogi nyomására - a szoftvercég először az egyesült Államokban, majd több országban indított pert a Lindows ellen - a nemzetközi piacokon Linspire néven működnek tovább.

A lépés előzménye, hogy a Microsoft 2001 óta több pert is indított a Linux-alapú , de windowsos szoftvereket is futtani képes operációs rendszert fejlesztő társaság ellen mondván: a Lindows név használata az informatikai terén sérti a redmondi óriáscég által a Windows márkanévre bejegyzett szabadalmat. Korábban több európai ország bírósága a Microsoft javára döntött az ügyben, múlt héten pedig egy amerikai bíróság elutasította a Lindows azon keresetét, mellyel a a cég a Microsoft további nemzetközi jogi lépéseit akarta megakadályozni. A helyzet területenként annyiban képlékeny, hogy míg például egy francia bíróság elutasította a Microsoft keresetét, Hollandiában 100 ezer eurós napi bírsággal szembesülne a korábbi Lindows a jogosulatlan névhasználat miatt.

Régi és új


A névváltás bejelentésével egy időben már hozzáférhető a társaság új névre alapuló honlapja, a www.linspire.com cím alatt, és Robertson elmondása szerint az operációs rendszer újraöltöztetése is megtörtént.

A Lindows döntése csak az Egyesült Államokon kívüli működést érinti. A cég bejelentése szerint tovább folytatja jogi küzdelmét a Lindows név használata érdekében.