A DVD múltja és jelene

Ma már Magyarországon is több 10 ezer háztartásban található DVD-lejátszó. Cikkünk a digitális videoformátum történetének főbb állomásait, a házimozi technikai jellemzőit és lehetőségeit , valamint a mai helyzetet mutatja be.

1996 novemberében Japánban kerültek a boltokba az első DVD-lejátszók és rá egy hónapra az első DVD-filmek. A sokak által kifogásolt minőségű videokazetta és a nem túl praktikus, ugyanakkor méregdrága lézerdiszk után a DVD áttörést jelentett. Már a kilencvenes években az otthonokba vitte a valódi házimozit. A kezdeti kételkedők is hamar megadták magukat, és mára már valamennyi nagy filmstúdió és számtalan független kiadó letette voksát a DVD formátum mellett.

Mozi és házimozi

A mozi és házimozi kettősége jellemzi a két legelterjedtebb filmnézési formát. Az 1800-as évek végének találmánya, a 35 mm-es film Edison nevéhez fűződik. Ennek a képaránya volt 1,33:1, amit az 1927-ben megszületett televízió is átvett. Sokan tartják, hogy a mozi ekkor, a televízió megjelenésével kezdődő versenyhelyzet hatására indult igazán fejlődésnek. A harmincas években jelentek meg az első színes filmek. Az első színes tévéadásra azonban 1954 elejéig kellett várni. A hatás nem maradt el, de a televízió hihetetlen népszerűsége újabb lépésekre sarkallta a mozisokat. Az ötvenes és hatvanas évek a szélesvásznú technológiák kialakításával és a szélesvásznú filmek készítésével (1953-ban mutatták be az első CinemaScope filmet: A palást (The Robe)), a hetvenes és nyolcvanas évek pedig a hang tökéletesítésével, a sokáig csak a mozikra jellemző térhatású hang kialakításával telt.

Időközben megjelentek az első otthoni használatra készült videomagnók: a kérészéletű U-matic (1971) és Betamax (1976) valamint a két évtizedes egyeduralkodósát megkezdő VHS (video home system) (1976). 1977-ben már kölcsönözni és vásárolni is lehetett műsoros videokazettákat. És bár a videokazetták 1985-től már akár Dolby Surround hangzást is tudtak nyújtani, az igazi forradalomra még várni kellett. A kilencvenes években megjelentek a multiplexek, amelyek óriási vásznaiknak, kényelmes székeiknek és a digitális hangnak (1992 júniusában mutatták be az első Dolby Stereo Digital filmet - Batman visszatér, 1993 júniusában az első DTS filmet - Jurassic park, 1995 márciusában pedig az első Dolby Digital filmet - Féktelenül) köszönhetően hatalmas népszerűségre tettek szert. Látható tehát, hogy a házimozi minden eddiginél keményebb ellenféllel találta szemben magát.

A DVD-lejátszók és -lemezek megjelenése arra enged következtetni, hogy a házimozizást népszerűsíteni kívánó gyártók azért felvették a kesztyűt. Olyan szórakoztatóelektronikai cikket sikerült kifejleszteniük és piacra dobniuk, amely nemcsak képes mindazt nyújtani, amit a multiplexek, de azt még - digitális képminőségének, extráinak és interaktivitásának köszönhetően - sok tekintetben felül is múlja.

Előző
Következő