Sokan frissítenék hamis Windowsukat

Vágólapra másolva!
A Microsoft letöltőoldalain elhelyezett alkalmazással 200 ezer felhasználó ellenőrizte le Windowsának eredetiségét, s statisztikák szerint a próbálkozók több mint egyharmada akart letölteni illegális XP-hez frissítéseket.
Vágólapra másolva!

November közepéig már több mint 200 ezer magyar felhasználó ellenőrizte Windows XP operációs rendszerének eredetiségét a Microsoft honlapján. A szoftvercég szoftverletöltéseket tartalmazó oldalain bevezetett Eredeti Windows - Valódi Előny címet viselő programja július végén indult el azzal a céllal, hogy visszaszorítsa az illegális szoftverhasználatot.

A kezdeményezés kezdetben kísérleti üzemben, jelenleg pedig élesben működik, s a kritikus biztonsági javítások kivételével - csak az eredeti Microsoft Windows XP-vel rendelkező felhasználóknak biztosít hozzáférést az operációs rendszerhez elérhető frissítésekhez. Az ellenőrzésen sikeresen átesett felhasználókat többek közt ingyenesen letölthető segédprogramokkal jutalmazzák.

A Microsoft tájékoztatása szerint a program indulása óta több mint 200 ezer magyar felhasználó ellenőriztette le Windows XP operációs rendszerének jogtisztaságát. Az érvényesítések többsége a különböző Microsoft termékekhez kapcsolódó frissítésekhez, illetve letöltésekhez köthető, melyek a Microsoft Update webhelyen, illetve a Microsoft Letöltőközponton keresztül vehetők igénybe.

Minden harmadik próbálkozó kalóz

A cég statisztikái szerint a legtöbb esetben olyan érvénytelen mennyiségi licenckulccsal telepített, illegális operációs rendszereket használó internetezők akadtak fel az esetek többségében. Elemzések szerint az ellenőrzésen való nem-megfelelési arány a közép-kelet-európai régió országaiban közel azonos volt, köztük a magyarországi adatok a legkedvezőbbek. A régión belül a felhasználók átlagosan 35,4 százaléka nem jutott tovább az ellenőrzésen, Magyarországon az illegális példányokat használók aránya 30,6 százlék volt - derül ki a cég közleményéből.