Gates újabb víziója a digitális otthonról

2006.01.05. 13:42

A Microsoft vezére tartotta a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai vására, a Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) nyitóbeszédét: Gates ismét a digitális otthon lehetőségeiről tartott bemutatót, és első ízben mutatta meg saját kezűleg a Windows Vista újdonságait.

Bill Gates nyitóelőadása elsősorban az átlagfelhasználó számára is fontos és érdekes eszközökről és alkalmazásokról szólt. "A fogyasztók egyre jobban bekapcsolódnak (a kommunikációba), és a szoftver ennek eszköze" - mondta el a redmondi  szoftvercég vezére. A fejlesztés alatt álló új operációs rendszer, a Windows Vista újításai közül is a könnyen átlátható, három dimenziós ablakkezelő felületet (Flip3D) és az új, átalakított Media Playert mutatta be.

Otthoni szórakozás a Vistával

A Vista vásárlói a szoftverrel együtt kapják meg majd az Urge, a Microsoft és a Music Television közös zeneáruházának igénybe vételéhez szükséges alkalmazást is, amivel zenét, videókat és tévésorozatokat tölthetnek majd le az internetről. A cég nem csak az otthoni felhasználókra gondol, mivel a Starz mobilszolgáltatóval együttműködésben kialakított moziletöltő szolgáltatást a tenyérgépek tulajdonosainak szánja.

Az új Windowsban a multimédiás fájlformátumokhoz továbbfejlesztett keresőrendszer és a gyerekzár is az otthoni szórakoztató funkciókat szolgálja. Ez utóbbi segítségével a szülők részletesen szabályozhatják, hogy mennyi játékidőt engedélyeznek a gyerekeknek, illetve hogy azok milyen tartalmakhoz férhetnek hozzá.

Forrás: [origo]
Az új Treo Windowszal

Víziók és kész kütyük

A digitális otthonról szóló bemutatóban is a Microsoft alkalmazások és kütyük által nyújtott lehetőségeket demonstrálta Gates: a bemutatóban szerepelt a fizetős (on-demand) filmletöltés, a családtagok tartózkodási helyét eláruló és útvonaltervezésre is alkalmas térkép, videokonferencia és a nyilvános helyen (ez esetben a reptéri váróteremben) felállított kivetítőkkel kompatibilis mobiltelefon.

Ami pedig a kézzelfogható valóságot illeti: a CES színpadán mutatta be Gates az új, Windows Mobile operációs rendszerrel ellátott Palm Treo 700w-t is, valamint egy olyan drót nélküli telefont, amelynek segítségével az MSN Live hálózatán keresztül lehet hanghívásokat lebonyolítani. A készülékek közvetlenül tárcsázzák a csevegőprogramban nyilvántartott kontaktokat, és az év elős negyedében kerülnek majd piacra az Egyesült Államokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK