Színesebb, olcsóbb, karcsúbb iPodok jönnek

Vágólapra másolva!
Kecses, vékony iPod nano nagy képernyővel, olcsóbb classic, és szebb, okosabb Touch és iTunes: az Apple bemutatta őszi nyalánkságait, de ezekből Magyarországon nem kaphatunk meg mindent.
Vágólapra másolva!

Szokás szerint Steve Jobs, az Apple alapítója és elnök-vezérigazgatója vezényelte le a cég szokásos őszi termékbemutatóját, ahol a figyelem középpontjában a régóta változatlan iPod-zenelejátszók álltak. A készülékek közül, ahogy ez lenni szokott, sok eddigi modellnek csökkent az ára, illetve az okosabbak is változatlan áron jönnek, ami nettó nyereség az új vásárlóknak. Hogy ez forintban pontosan mit jelent, azt minden bizonnyal napokon belül megtudjuk, ahogy a hazai képviselet közzé teszi az árakat, addig is csak a dollárban közölt tételekből indulhatunk ki.

Teljesen megújult iPod nano

Forrás: Apple.com
Nano: az eddiginél jóval több színben

A bemutató legnagyobb sztárja az iPod nano volt. A készülékkel kapcsolatban már hetekkel ezelőtt napvilágot láttak a találgatások, és kémfotó is szivárgott ki róla, amely ez úttal hitelesnek bizonyult. Az új nano egy hihetetlenül vékony, fém borítású, nagy kijelzővel ellátott készülék, amely így az eddigi tömzsi modellnél alkalmasabb a videózásra.

  • A nano olyan, mint a kémfotókon: a kecses kis készülék hosszúkás formájú lett, és 2 hüvelykes kijelzője van. Eddig csak azt nem tudtuk róla, hogy ilyen hihetetlenül vékony.
  • A lejátszó új trükköket is tud: a kijelző képe forgatásra elfordul, rázásra pedig számot léptet.
  • Kilenc színben lehet majd kapni a modellt, lásd az illusztráción.
  • Az akkumulátor 24 órányi zenélést vagy 4 órás filmnézést bír.
  • Két változatban lesz kapható: 8 gigabájt memóriával 150 dollárért (~ 24 ezer forint) , 16 gigával 200 dollárért (~ 32 ezer forint).

Látványos nyalánkságok iPod Touch-ra

Forrás: Apple.com
iPod Touch: minden jóval

A változások nem hagyták érintetlenül az iPhone "kistestvérét", az érintőképernyős iPod Touchot sem. A modell amellett, hogy kicsit máshogy néz ki - ne legyen olyan könnyű összetéveszteni az eddigi változattal -, többet is tud az előzőnél, és praktikus módosításokat is végeztek rajta.

  • A Touch vékonyabb lett, mint elődje, és megkapta az első szériás iPhone-hoz hasonló fényes fém hátlapot. A kijelzőjén semmit sem változtattak.
  • A készülékre került külső hangszóró, ami eddig csak az iPhone-on volt, és külső hangerőszabályzó gombja is van, amiben szintén a mobilra ütött.
  • A készüléken működik az iTunes Genius funkció (erről lejjebb szólunk bővebben), és már rajta van az App Store szoftverbolt elérése is, ami eddig fizetős extraként volt elérhető.
  • Integrálták a Touchba a Nike+ vevőegységet is, amivel az Apple kocogáshoz használható lépésszámlálóját lehet csatlakoztatni a lejátszóra. Ez a kiegészítő eddig csak a nanóhoz volt elérhető.
  • Egy sor új, látványos, 3D-s grafikájú játék lesz letölthető a készülékre, így például a Fifa focis játék érintőképernyős gombokkal vezérelhető változata, vagy a kisebb képernyőre szabott Need for Speed.
  • A készülék üzemideje 36 óra, ha zenét hallgatunk, 6 óra, ha videót nézünk rajta.
  • Ami a memóriát illeti, háromféle változat lesz kapható: 8 gigás 230 dollárért (~ 37 ezer forint), 16 gigás 300 dollárért (~ 48,5 ezer forint), és 32 gigás 400 dollérért (~ 64,5 ezer forint).

Olcsóbb, de kevesebb iPod classic, színesebb shuffle

Forrás: Apple.com
iPod shuffle: ezek is új színek

Az iPod classic, vagyis az alapmodell szinte érintetlen maradt az őszi újulás során. Sőt, az eddigiekhez képest visszalépés, hogy már csak 120 gigabájtos winchesterrel lehet majd kapni, a 160-as változatot kivonják a forgalomból. ("One size fits all, szól az új szlogen...) Igaz, a 120-as olcsóbb lesz, 250 dollárba kerül majd (~ 40 000 forint). Úgy tűnik, a miniatűr merevlemezekkel szerelt modellek helyett az Apple a közeljövőben inkább a flashmemóriás Touch- és nano-sorozatra épít, amelyeket egyre nagyobb tárkapacitással tudják ellátni.

Kedd este nem esett szó róla, de az iPod shuffle, vagyis a gyártó legkisebb, kijelző nélküli, csipesz méretű lejátszója is újul kicsit. A modellből négy új színváltozatot hoznak ki hamarosan.

Szebb és okosabb iTunes - csak nem nekünk...

Forrás: Apple.com
iTunes: innen nézve nem egy géniusz

Az Apple kedd este időrendben elsőként bejelentett újítása, az iTunes 8 nem kerül semmibe: a zenelejátszó szoftver és letöltőközpont már most ingyenesen letölthető. Az Apple zeneáruházával összekötött lejátszó és iPod- és iPhone-kliensszoftver látványos és kényelmes (vagy legalábbis annak szánt) funkciókkal gazdagodott, de van, ami az előzetes várakozásokhoz képest kimaradt belőle.

  • A legfontosabb újítás az iPod Touch kapcsán már említett Genius zeneajánló funkció - amely a magyarországi felhasználók számára elérhetetlen. A szoftver gombnyomásra kilistázza a kiválasztott zeneszámhoz stílus, hangulat szerint leginkább illő számokat mind a meglévő gyűjteményből, mind a rendelkezésre álló letöltésekből. (Egyben ez a magyarázat arra, hogy telepítés után a szoftver miért nem engedi használni a funkciót: Magyarországról nem lehet zenét vásárolni az Apple-től.)
  • A bemutatón szó volt arról is, hogy a Genius modul figyeli a felhasználó zenehallgatási szokásait, és ennek alapján is dolgozik, illetve ezeket az információkat (szigorúan anonim módon) megosztja a szolgáltatást használó többi felhasználóval, hogy ezzel is finomítsa a találatokat. (Hasonló funkciót jelenleg több webkettes zenelejátszó szolgáltatás, így például a Last.fm vagy a Deezer.com kínál, amelyek a felhasználók visszajelzéseit, szokásait figyelik - nyilván innen az újítás lényege.)
  • A lejátszó egy új grafikus módban, az úgynevezett grid (rács) nézetben is böngészhetővé teszi a zenegyűjteményt, ilyenkor a lemezborítókat egy könnyen áttekinthető formában, kis méretben listázza ki négyzetrácsra illeszkedő sorokba-oszlopokba rendezve. A funkció csak akkor hasznos, ha a borítókat is letölti vagy felviszi az ember a szoftverbe.
  • Az iTunes-ba látványos grafikus vizualizáció is került, amellyel fel lehet dobni a számítógépen való zenehallgatást. Ilyet a szoftver eddig nem tudott, ellentétben a Windows Media Playerrel, vagy a WinAmppal. Az iTunes grafikus megoldása Magnetosphere névre hallgat, és nem új: egy külső fejlesztőtől vásárolták fel. Mi még ugyan nem sokat láttunk belőle, de a tűzhöz közeli recenzensek szerint lélegzetelállító.)
  • Amit az Apple rendezvényét kommentáló tudósítók (például az Engadget munkatársai) hiányoltak: a szoftver továbbra sem kezeli a csatlakoztatott készülékek tárhelyét, vagyis nincs benne disk mode.
  • Még valami, aminek csak az amerikai felhasználók örülhetnek: az iTunesba ismét felkerülnek az NBC tévésorozatai, ráadásul HD felbontásban. A tengerentúlon olyan nálunk is ismert sorozatok epizódjait lehet letölteni egyenként 2 dollárért, mint a Battlestar Galactica, a Monk vagy az Office.
  • Az új iTunes szoftver egyébként igen lassan települ és rendesen igénybe veszi a gép erőforrásait, így csak annak ajánljuk, akit ez nem zavar, vagy a PC-je elbír vele.

Még mélyebbre megy az új füles

Forrás: Apple.com
Spéci hangzás, külön magas és mély hangszóró

Az Apple egy új hardveres kiegészítőt is bemutatott a lejátszókhoz: a 80 dolláros (~ 13 ezer forint) fülhallgató egyetlen különlegessége, hogy a klasszikus ipodos változatnál jobban a fülekbe mélyed, vagyis jobb hangszigetelést és hangzást biztosít. (No meg könnyebb halláskárosodást, ha nem vigyáznak vele.) A természetesen az iPod/iPhone termékvonalhoz illően a színe fehér, és távirányító és mikrofon is van rajta, hogy a mobilozáshoz is kényelmesen használni lehessen.

Nem lesz több iPhone-fagyás, ígérik

Forrás: Apple.com
Ilyen vékony az új nano

Steve Jobs a médialejátszókra kihegyezett bemutatón tette közzé az új iPhone-szoftverrel (2.1-es verzió) kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is. Az Apple-vezér ígérete szerint a frissített szoftverrel többé nem lesznek rendszerhibák a telefonon, és nem szakadnak meg a hívások sem (ami visszatérő probléma volt eddig). A készülékeken gyorsabb lesz iTunes-kliens és a szoftveres update-is, ami saját tesztünk szerint is elég sok időt vesz igénybe, amikor az ember új alkalmazásokat töltött le. Az iPhone-on továbbra sem lesz elérhető a sokak által hiányolt copy-paste funkció (amit egyébként az interfész sajátosságai miatt is nehéz lenne megoldani). Ahogy az már szokott lenni, a frissítést az iPhone-tulajok ingyen tölthetik le, az iPod Touchra pedig 10 dollárba kerül az update.

A bemutató előtt azzal kapcsolatban is találgatások láttak napvilágot, hogy az Apple-vezér esetleg a visszavonulásra készül, erről azonban Jobs nem nyilatkozott a rendezvényen, és semmi nem is utalt rá. Jobs köszöni szépen, jól van, a trendi kultuszcikkeket nyomató gépezet pedig zavartalanul dübörög tovább. Az előzetes pletykákból a megszellőztetett iPod nanón kívül annyi is igaznak bizonyult, hogy olcsóbbak lettek bizonyos készülékek, bár sokan ennél nagyobb mértékű árcsökkenést vártak. A mostani keynote egy dologban tért el az eddigiektől: az Apple-vezér szokásától eltérően nem dobott be semmilyen bejelentést ráadásként, vagyis nem volt "just one more thing", amivel megfejelte volna a bemutatót, amely szokás szerint egy koncerttel zárult.

Az Apple most bemutatott termékei pár héten belül kerülnek a boltokba, leszámítva a már most letölthető iTunes-szoftvert, illetve a pénteken kiadásra kerülő iPhone-firmware-t.