IPad-riválist adhat ki a Blackberry gyártója is

Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal információi szerint az iPadhez hasonló táblagépet készül piacra dobni pár héten belül a Blackberry-vel sikeressé vált Research in Motion (RIM).
Vágólapra másolva!

A pénzügyi napilap az amerikai gyártótól kiszivárgott belső információkra hivatkozva állítja, hogy a cég érintőképernyős tabletje, a BlackPad 7 hüvelykes kijelzővel lesz ellátva, és bár wifi és Bluetooth-csatlakozó lesz benne, de SIM-kártyának nem lesz helye benne, vagyis önállóan ne lehet majd rajta mobilnetezni, csak telefonon keresztül. Ezek szerint a RIM elképzelhető, hogy a saját okostelefonjaihoz szánja kiegészítőnek az új eszközt.

A BlackPad annyit még tudni vél a Wall Street Journal, hogy két kamerája lesz, egy az elő-, egy pedig a hátlapján, és nem a cég által jelenleg használt operációs rendszerrel működik majd, hanem teljesen új szoftvere lesz, ami a cég által nemrégiben felvásárolt QNX Systems Linux-alapú platformjára épül majd. A táblagépet az egyik neves távol-keleti számítógépgyártó, a Quanta Computer gyártja majd, és a cég a szeptember 27-én kezdődő fejlesztői konferenciáján mutathatja be, és legkésőbb októberben forgalomba is hozza. A RIM nem kommentálta a napilap értesüléseit.

A gyártó jelenleg piacvezető az okostelefon-szegmensben az Egyesült Államokban, és nemzetközi szinten is csak a Nokia előzi meg. A cég a push-e-mail bevezetésének köszönhette sikerét, mivel a Blackberry-jei voltak az első készülékek, amelyeken elérhető volt ez a szolgáltatás. Mára azonban a mobil szélessáv elterjedésének köszönhetően a legtöbb okostelefon támogatja a távoli e-mailfiókkal való folyamatos, azonnali szinkronizációt, ezért a RIM készülékei elveszítették egyedi vonzerejüket. A típus ugyan továbbra is népszerű az üzletemberek körében, de a gyártót fenyegeti az Android platform és az iPhone előretörése. A Gartner piackutató előrejelzései szerint a jelenlegi 17,5 százalékosról 11,7 százalékosra eshet a piaci részesedése 2014-re.