Legálisan mozizhatnak a YouTube-on a franciák

Vágólapra másolva!
A videomegosztó kifizeti a francia filmes jogkezelőknek a neten megtekintett alkotások után járó jogdíjakat, de csak a franciaországi, belga és luxemburgi nézők élvezhetik ennek előnyeit.
Vágólapra másolva!

Megegyezett a YouTube a francia filmes jogkezelőkkel, így a franciaországi, belgiumi és luxemburgi internetezők szabadon, legálisan nézhetnek filmeket a videomegosztón - írja a Wall Street Journal. A YouTube gazdája, a Google visszamenőleg, 2007-től kezdve megfizeti a megnézett filmek után járó jogdíjakat a három franciaországi közös jogkezelő szervezetnek, az SACD-nek, az SCAM-nek and ADAGP-nek.

Azt nem lehet tudni, hogy a jogkezelők pontosan mekkora összeget kapnak egy-egy megtekintés után, de fontos lépésnek tekintik a megegyezést. "Ez egy boldog pillanat egy majdnem tíz éve húzódó vitában, ami bebizonyítja, hogy összhangba lehet hozni a szerzői jogvédők és az online terjesztők érdekeit" - mondta az SCAM vezetője.

A Google szeptemberben a legnagyobb francia zenei jogkezelő szervezettel is megegyezett, és hasonló szerződést az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Olaszországban is kötöttek. A zenei jogkezelők ott is részesedést kapnak a YouTube reklámbevételeiből a tulajdonukban lévő művek lejátszása után.

A francia jogkezelők körülbelül egy év múlva kaphatják meg az első kifizetést a YouTube-tól, és jelenleg az általuk kezelt művek felmérését végzik. Németországban nem ilyen rózsás a helyzet, ott ugyanis a GEMA nevű szerzői jogkezelő jelenleg pereli a videomegosztót.