Pánikhangulat a kínai játékpiacon

2018.08.16. 10:06

Hónapok óta egy videojáték megjelenését sem hagyta jóvá az illetékes hatóság.

A Bloomberg beszámolója alapján nagy csendben hatalmas bajba kerültek a kínai videojátékpiacon új termékeket kiadni kívánó cégek, miután az év eleje óta tartó politikai személycserék miatt már négy hónapja egyetlen játék kiadását sem hagyta jóvá az illetékes hatóság.

Forrás: Imaginechina/Cdsb

Ez nem csak a külföldik játékkiadóknak, hanem a Tencenthez hasonló helyi cégeknek is súlyos problémát jelent, ugyanis a saját termékeik mellett ezek forgalmazzák Kínában az EA-hez, az Activision Blizzardhoz, a Capcomhoz, a Konamihoz, vagy éppen a Nexonhoz hasonló külföldi kiadók játékait. Ezek közül a Nexon függ a leginkább a kínai piactól, a teljes árbevételének

45 százaléka jön a játékait forgalmazó Tencenttől.

Az engedélyezési helyzetre rálátó források szerint az jelenti a problémát, hogy az év elején jelentős politikai átalakítás kezdődött meg a Kínai Kommunista Párton belül, amely rengeteg személycserével is jár. A videojátékok jóváhagyását a televíziós és rádiós tartalmakért is felelős kormányszerv végzi, azonban a vezetőjének mennie kellett, az utódját pedig még nem nevezték ki.

Az engedélyek kiadását azért függesztették fel, mert a hivatalnokok félnek bármilyen kérdésben döntést hozni, hátha a következő vezető elégedetlen volna azokkal.

Ez annyira nem meglepő, hiszen a Kínai Kommunista Párt tisztségviselői rendszeresen attól tartanak, hogy a videojátékok függőséget és agressziót válthatnak ki, továbbá sérthetik a szocialista alapértékeket. Momentán nem világos, hogy mi a párt hivatalos álláspontja a témában, egész pontosan milyen szempontok alapján kell elbírálni a beküldött termékeket, így nem akarnak kockáztatni az illetékesek.

A Bloomberg cikkének megjelenése után több nagy játékkiadó részvényeinek az értéke is csökkent pár százalékkal, ám ettől függetlenül a kisebb kiadók és fejlesztők lehetnek a mostani bénultság nagy vesztesei.

A hatósághoz beküldött játékok engedélyeztetése általában 2-3 hónapot vesz igénybe.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!