Tesztjelleggel egy új, előfizetési díj nélküli mobilszolgáltatás indult

Vágólapra másolva!
A DIGI saját bevallása szerint is egyelőre tesztjelleggel, de elindította saját mobilszolgáltatását. Az év végéig ehhez ingyenesen hozzáférhet, aki akar, de persze ezért cserébe viszonylag sok kompromisszumot kell kötni. Az ugyanakkor szinte biztosnak látszik, hogy a DIGI érkezése alaposan felforgatja majd a négyszereplősre bővült mobilszolgáltatók piacát.
Vágólapra másolva!

A DIGI több mint öt éve tervezi, hogy a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone mellé belép negyedik szereplőként a mobilpiacra, amivel így a vezetékes szolgáltatások mellett teljessé válna a cég portfoliója,

és olyan komplex csomagokat lenne képes nyújtani ügyfeleinek, melyeket jelenleg csak a magentás óriásnál lehet megtalálni.

A dolog régóta húzódik: a DIGI először 2014-ben indult az NMHH pályázatán frekvenciáért, ahol az 1800 MHz-es spektrumban tudott licencet szerezni, majd később ehhez sikerült 2016-ban egy következő pályázaton a 3400-3600 MHz-es sávban is bevásárolnia. A vállalat gyakorlatilag azóta ül a nem kevés pénzért bérelt frekvenciákon, és a háttérben ugyan folyamatosan építette ki a lefedettséghez szükséges infrastruktúrát, a mobilszolgáltatás tényleges elindulásának dátumát állandó homály fedte.

Forrás: Keresnyei Vince/Zangiel

Elindult... nagyjából

Nemcsak az volt a kérdés, hogy az indulásra az ország mekkora szeletét tudja majd lefedni a DIGI, hanem az is, hogy milyen belföldi roamingpartnert tud találni arra az esetre, ha az előfizető olyan helyre téved, ahol a cégnek nincsenek antennái. Ezen kívül persze mindenki kíváncsi volt a leendő szolgáltatás árazására is, főleg azért, mert Romániában tényleg elképesztően olcsóra sikerült. A kérdések egy részére most végre válaszokat kaptunk, ugyanis

elindult a DIGI mobilszolgáltatása, előfizetési díj nélkül, de nem egészen úgy, ahogy arra számítani lehetett.

A mai naptól tényleg megrendelhető a szolgáltatás, amiért ráadásul az év végéig még előfizetési díjat sem kell fizetni, hűséget pedig egyáltalán nem kell rá vállalni, az egyetlen feltétel, hogy az ügyfél már rendelkezzen egy DIGI-előfizetéssel, például kábeltévére vagy internetre. Mindez persze túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, és az tény, hogy akadnak bökkenők.

Azt ugyanis már a hivatalos weboldal is rögtön egyértelművé teszi, hogy most még tulajdonképpen tesztelésről van szó, vagyis egy olyan szolgáltatáshoz csatlakozhatunk, amiről a vállalat egyáltalán nem tudja garantálni, hogy mindig hibamentesen működik majd, és persze a lefedettség messze nem teljes.

A legtöbb autópályát, a nagyobb városokat és környéküket már szépen lefedte a DIGI (térképet itt lehet megtekinteni), és az ígéretek szerint az év végéig folyamatosan bővítik majd lefedettséget, de azért az ország jelentős részén még így is gondban leszünk. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy a cég eleve csak olyan helyen ajánlja fel a szolgáltatást, ahol tudja biztosítani a lefedettséget.

Messze még a teljes lefedettség, de a nagyobb városokkal és környékükkel jól áll a DIGI Forrás: DIGI

Tényleg korlátlan a mobilnet?

Habár előfizetési díj nincs, azért nem teljesen ingyenes a dolog. A DIGI vezetékes- és mobilszámait díjmentesen hívhatjuk, és SMS-t is ingyen küldhetünk hálózaton belül, azon kívülre azonban már egy SMS-ért 24 forintot kell fizetnünk (ez elég magas), a hívás percdíja pedig 5 forint (ami viszont jelenleg a legjobb ár a piacon).

A csomag legérdekesebb része a mobilinternet, amit ugyan hangzatosan korlátlannak nevez a DIGI,

valójában azonban az eleve nem túl acélos 22,1 megabites letöltési és 7,5 megabites feltöltési sebességet 50 GB adatforgalom után 256/256 kbit/s-re csökkenti a szolgáltató. A korlátlanság végül is megvalósul, hiszen a konkurens mobilszolgáltatók most már az adatforgalmi korlát kitöltésekor teljesen elvágják az előfizetőt a mobilnettől, azonban a 256 kbit/s-os sebesség nem sok mindenre elég, bár csevegésre és minimális böngészésre azért alkalmas lehet.

Érdemes kiemelni viszont, hogy a DIGI hálózata nemcsak az LTE mobilneten keresztüli hanghívást (VoLTE), hanem az országban elsőként a wifin keresztüli hanghívást (VoWiFi) is támogatja.

A DIGI mobilszolgáltatása tehát messze nem teljes, így jelenleg leginkább a kísérletező kedvűeknek ajánlható, és talán azoknak lehet érdemes főleg próbálkozni vele, akik két SIM-kártyás okostelefonnal rendelkeznek, a környékükön jó a lefedettség, és a fő előfizetésük mellett esetleg ki akarják használni még az év végéig az ingyenességet, a rengeteg mobilnetet és a kedvező percdíjakat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!