Kiszúrt az iOS hackereivel az Apple

apple iphone xr
Apple iPhone XR
Vágólapra másolva!
Javította a legújabb jailbreak által kihasznált hibát.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a macska-egér harc az Apple és a mobileszközein futó operációs rendszereket feltörő hackerek között. Az iOS 13.5 és iPadOS 13.5 másfél héttel ezelőtt elérhetővé tételét követően megjelent unc0ver 5.0.0 alkalmazással „jailbreakelni" lehetett a rendszert futtató iPhone és iPad eszközöket, így a tulajdonosaik például az App Store-on kívülről érkező alkalmazásokat tudtak rájuk telepíteni, ez főként a kalózkodni kívánók számára érdekes.

A kép csak illusztráció (Apple iPhone XR) Forrás: Apple

A hétfőn kiadott iOS 13.5.1 és iPadOS 13.5.1 rendszerekkel az Apple lecsapott a legújabb unc0ver által kihasznált sebezhetőségre, a legújabb frissítések telepítése után újból feltörhetetlenné válnak a mobileszközei.

Ez persze csak egy átmeneti állapot, a hackerek idővel úgy is találnak majd valamiféle másik hibát a készülékek jailbreakelésére.

Összességében viszont elmondható, hogy az Apple aránylag jól áll a hackerekkel vívott harcban, a mostani unc0ver is csak egy tethered típusú hack volt, azaz a készülékek minden egyes újraindítását követően le kellett futtatni, ami limitálta a praktikusságát. Olyan hack már rég volt, amely képes lett volna igazán megvetni a lábát az Apple eszközein.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!