Íme az első 5G modemes Pixel mobilok

google pixel 5
Google Pixel 5
Vágólapra másolva!
A reméltnél érdemben magasabb áron jön a Pixel 5 és a Pixel 4a 5G is.
Vágólapra másolva!

Folytatja az okostelefonok készítését a Google, az elvártnak megfelelően bemutatkozott a csúcsajánlatának szánt Pixel 5 modell, továbbá ennek az enyhén költséghatékonyabb kiadása. Az utóbbit érthetetlen módon Pixel 4 5G névre keresztelték az illetékesek, noha semmi köze a nemrég piacra került Pixel 4a-hoz.

Google Pixel 5 Forrás: Google

A Google Pixel 5 egy felső kategóriás ajánlat, a jelek szerint a vállalat már letett arról, hogy csúcsmobilt próbáljon készíteni. A vevők 6 hüvelykes és 1080×2340 pixeles OLED érintőkijelzőt kapnak, 90 Hz-es képfrissítési sebességgel és HDR10+ megjelenítéssel. A trendnek megfelelően a 8 MP-es előlapi kamerája kijelzőbe fúrt típus, jelen esetben a bal felső sarokba került.

A hátlapi kamerarendszer terén érdemben újított a Google, megduplázta a szenzorok számát: a Pixel 5 elsődleges kamerája 12 MP-es és széles látószögű, míg a testvére 16 MP-es és ultraszéles látószögű. Fotózásban állítólag kiemelkedő képességekre számíthatnak a vevők, bár különösebben hűha kategóriás érzékelők használata helyett a Google inkább a saját tervezésű képfeldolgozó rendszerrével próbálja kihozni belőlük a maximumot. Videókat legfeljebb 4K felbontásban, 30 képkockás sebességgel tud rögzíteni a mobil.

Némi érdekesség, hogy a Pixel 5 teljesen alumínium borítást kapott, ám ennek ellenére támogatja a vezeték nélküli töltést, továbbá más kütyük vezeték nélküli töltését. Az akkuja 4080 milliamperes, akár 18 wattal is tölthető.

A készüléket a Qualcomm Snapdragon 765G hajtja, ennek az 5G modeme a szokásos Sub-6 frekvenciák mellett már az mmWave-et is támogatja, azaz teljesen értékűen kompatibilis az új mobilhálózatokkal. A rendszerlapka mellé 8 GB memória és 128 GB háttértár került, az utóbbi nem bővíthető.

Mindezekért cserébe az október 15-én piacra kerülő mobil 630 eurós, olyan 228 ezer forintos árat kapott, ami kissé magasabb a vártnál. A hírek szerint a Google sem számít rá, hogy jól fogy majd a telefon, az idei év végéig világszerte olyan 800 ezer darab eladásában reménykedik.

Ezzel szemben a Pixel 4a 5G már érdekesebb választásnak bizonyulhat, hiszen a Pixel 5-höz képest javarészt csak kisebb jelentőségű módosításokat kapott, hogy sikerüljön lejjebb szorítani az árát.

A kijelzőfelbontás terén nem történt változás, viszont a Pixel 4A 5G-be egy picit nagyobb, 6,2 hüvelykes megjelenítő került, cserébe viszont csak 60 Hz-es és HDR10-es a panel. A háza fém helyett polikarbonát, nem víz- és porálló, Gorilla Glass 6 helyett Gorilla Glass 3 védi, a memóriája 6 GB-ra csökkent, az akkuja pedig 3885 mAh-es. Ezektől eltekintve az egyetlen nagy különbség, hogy a Pixel 5-től eltérően van rajta audio Jack foglalat.

A butításoknak érdemi hatása volt az árra, a november elején piacra kerülő telefonért 500 eurót, nagyjából 181 ezer forintot kell majd a kasszánál hagyni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!