Felkészültek a netes csalók az ünnepi szezonra

Young woman and credit card online shopping 25-29 years bills black hair browsing buying casual clothing choice comfortable communication connection consumer consumerism convenience credit card day debt decisions domestic life e-mail banking emailing head
Idén tovább bővülhet a hitelpiac
Vágólapra másolva!
Tavaly ilyenkor csak az USA-ban 53 millió dollárt loptak a vevőktől.
Vágólapra másolva!

Az ünnepi szezon küszöbén figyelmeztetést adott ki az FBI, miszerint nagyon résen kell lenniük az interneten ajándékokat vásárolni kívánóknak, hogy ne váljanak csalások áldozataivá. A tavalyi azonos időszakban a netes bűnözés bejelentésére kitalált központjába 17 ezer panasz futott be a meg nem érkezett rendelések miatt, a csalók olyan 53 millió dollár, avagy 17,3 milliárd forint kárt okoztak.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

Természetesen a valódi kárérték ennél garantáltan sokkal magasabb, hiszen a bűncselekmények csupán egy részét jelentették a vevők, különösen a kisebb összegű csalások esetén jó eséllyel tömegek nem vették a fáradtságot a hivatalos panaszemelésre.

A FBI szerint az idei ünnepi szezonban különösen résen kell lenniük a vevőknek, hiszen számos termékkategóriában jellemző az áruhiány, így a gyanúsan alacsony árakon hirdetett termékek mellett biztosan fókuszterület lesz bűnözők számára a nehezen beszerezhető ajándékokkal való hitegetés.

Jobb ötlet csak közismert, vagy legalábbis leinformálható cégektől vásárolni az interneten.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!