Robotséf főzi az egytálételt, és ez nem a jövő, hanem a jelen

robotséf
Vágólapra másolva!
Egy horvát étterem világelsőnek mondja magát: emberi beavatkozás nélkül főznek egytálételeket a robotjai.
Vágólapra másolva!

Zágrábban, a horvát BOTS&POTS Sci-Food étteremben a tulajdonos azt mondja, világelsők: náluk ugyanis robotséf készíti az egytálételt (nagyjából 70 különböző választható), emberi beavatkozás nélkül. Csak a hozzávalókkal kell feltölteni a gépeket.

robotséf Forrás: REUTERS/Antonio Bronic

Minden mást a robot old meg, digitális recept alapján, amit emberi séf rakott össze. Míg más étteremben robotok sütnek sültkrumplit, hamburgert vagy pizzát, itt komplett egytálétel készül, az ötlet megvalósítása pedig 7 évbe és több mint 1 millió euróba került.

Állítólag kihívás volt gyorsan finom ételt készíttetni a robotokkal, de sikerült top minőséget elérni, a GammaChef robot ugyanis digitálisan tanulja be a séf mozdulatait, később pedig végtelen alkalommal tudja utánozni. Egy robot négy ételt 15 perc alatt készít el, egy óra alatt 5 robot 100 ételt hoz össze. Az étterem terjeszkedne ezzel a modellel, főleg azért, mert a főzés gyors és költségtakarékos, 5 robottal egy éttermet egy ember is vihet. A végső céljuk, hogy pincér, séf és készpénz se legyen az étteremben – persze ezt nem mindenki díjazza majd.