Háborút nyerhetett az Epic Games ellen az Apple

Apple Store
Vágólapra másolva!
Nem versenyellenes az App Store egyeduralma az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Rossz hírrel kezdődött az Epic Games játékfejlesztő és játékkiadó cégnél a hét, a fellebbviteli bíróság megerősítette, hogy a hatályos törvények alapján nem tűnik versenyellenesnek az alternatív alkalmazásboltok kizárása az Apple mobileszközeiről az Egyesült Államokban.

A belátható jövőben az App Store marad az egyetlen alkalmazásbolt az Apple mobileszközein Forrás: PA/Kirsty O'connor

A Fortnite fejlesztője még 2020-ban indított pert az Apple ellen, állítása szerint az illegálisan akadályozza a piaci versenyt, hiszen egyrészt csak az App Store-ból lehet szoftvereket telepíteni az iPhone-hoz és iPadhez hasonló mobileszközeire, továbbá nem engedélyezi a külsős fizetésfeldolgozó szolgáltatások használatát az appok és játékok fejlesztői számára.

Az Epic összesen tíz vádat hozott fel az Apple ellen, ebből a bíróság kilencet nem bizonyíthatónak talált, csak a külső fizetési szolgáltatások használatának tiltását találta versenyellenesnek, a fellebbviteli bíróság pedig most egyetértett az eredeti döntéssel.

Az Apple óriási győzelemnek tartja az új ítéletet és további lépések tételét fontolgatja, feltehetően az alternatív fizetési szolgáltatók kizárását kívánja legálisnak ítéltetni a bírósággal. Hírünk írásáig az Epic Games nem reagált az ítéletre, de a céget alapított és vezető Tim Sweeney szerint nem volt hiábavaló a jogi csatározás, hiszen sikerült behozni a külsős fizetésfeldolgozókat az Apple ökoszisztémájába.

Mindeközben a hamarosan bemutatkozó iOS 17 legalább Európában lehetővé teheti majd az App Store-ral rivális programboltok működését az iPhone-okon és iPadeken, bár az Apple állítólag tenni kíván róla, hogy anyagilag ne legyen értelme megjelenniük ezekben a fejlesztőknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!