Bárki készíthetne dalokat híres énekesek hangjával

éneklés singing microphone mikrofon
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A zenekiadókat érdekli a YouTube ötlete, de az énekesek már nem lelkesek.
Vágólapra másolva!

Már rendelkezésre áll az emberek hangjának kifejezetten élethű gépi imitálására használható technológia, az elmúlt időszakban bűnözők még sokkoló visszaéléseket is elkövettek a lehetőséget kihasználva, például halálra rémítettek egy nőt a lányának hamis elrablásával.

Nem lelkesednek az ötletért az énekesek Forrás: Matthew Ball / Unsplash

A Bloomberg tudomása szerint a YouTube is hasznosítaná a szintetikus hanggenerálást, szeretné lehetővé tenni a videómegosztót használók számára, hogy híres énekesek szintetizált hangját használhassák a saját dalaikon énekhangként. Aknamezőre viszont nem lépne a cég, így jelenleg tárgyalásokat folytat a nagy zenekiadókkal és különféle sztárokkal mindennek az anyagi és jogi részleteiről, az érintettek jogdíjat kapnának az énekhangok felhasználásért.

A források szerint a kiadókat érdekli a lehetőség, csak egy újabb lehetséges bevételi forrásként tekintenek rá. Viszont az énekesek körében óriási az ódzkodás, hogy idegen emberek előzetes jóváhagyás nélkül a jó ég tudja micsodát énekeltessenek a hangjukon, ami érthető és jogos félelem.

A YouTube állítólag még a múlt hónapban szerette volna leleplezni az énekhangot generáló eszközét, azonban a tárgyalások lassú haladása miatt ez nem történt meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!