Már az egészen kicsi gyerekek is TikTok-függők lettek

gyermek, mobitelefon tiktok
Sajnos a gyerekek már szinte TikTok függők lettek.
Vágólapra másolva!
Felmérések szerint az 5-10 évesek harmada aktívan használja közösségi médiát. A fiatalok kedvenc online platformja az Instagram mellett a TikTok, amely veszélyeket is rejt magában.
Vágólapra másolva!

A mai gyerekek már a számítógép és az okostelefon korába születnek bele, és nem tinédzserként vagy felnőtt korban találkoznak ezekkel az eszközökkel, mint anno szüleik és nagyszüleik. Sok családban már egészen korán a kezükbe adják ezeket a masinákat, jellemzően a telefonokat és tableteket. Ezek színes, villogó képernyője leköti őket, és úgy nőnek fel, hogy észrevétlenül szervesen kötődni kezdenek a masinákhoz, amelyeket készségszinten képesek használni. És ebben nem csak az olyan felületeknek van komoly felelőssége, mint például a TikTok, hanem a szülőknek is.

Tarol a TikTok

Az ember józan paraszti ésszel azt hinné, hogy a játékokkal töltik az idejüket, ám a témában végzett kutatások alapján a közösségi platformok is igen vonzóak a számukra. A Facebook a köreikben nem annyira népszerű, ám az Instagram, és főleg a TikTok, tarol. 
Ez utóbbinál nincsenek, vagy csak nagyon minimális mértékben vannak szövegek, a lényeg a rövid, sokszor kevesebb, mint fél perc hosszúságú videókon van. Ezek egyetlen mozdulattal tovább pörgethetőek, az algoritmus folyamatosan figyeli a tartalomfogyasztási szokásokat, és ennek függvényében pakolja a felhasználó elé az újabb és újabb anyagokat. Tehát ha például úgy értékeli, hogy valaki szereti a focis és autós videókat, akkor hamar ezeket kezdi tolni az arcába, hogy minél hosszabb ideig a képernyő elég ragassza az embert.

Fő a digitális biztonság?

Ez a felnőtteknél és a gyerekeknél is nagyon jól működik, a népszerű online tartalom pedig sok pénzt hoz a konyhára, ezért rengetegen gyártják a különféle anyagokat. Természetesen ezen a területen is vannak trendek, például örök slágernek számít a tánc a TikTok videókban vagy az úgynevezett veszélyes kihívások. Ez utóbbiak között pedig tényleg akadnak olyanok, amelyek súlyosan károsíthatják a testet és a lelket. 

hacker, hekker, digitális biztonság
A gyemekeink digitális biztonsága a TikTok felületén akkor is fontos, ha pénzt még nem tudnak tőlük lopni az internetes bűnözők!
Fotó: Origo

Hiszen itt a videók készítői vállalják, hogy végrehajtanak különféle merész feladatokat. Az még a vidámabbak közé tartozik, amikor valakinek hideg vizet kell a fejére borítani, de vannak olyanok is, amelyek során kések is előkerülnek, vagy nagy mélység felett kell egyensúlyozni, hogy a különféle erotikusnak szánt anyagokról ne is beszéljünk. Ezeket a közzétett anyagokat pedig az online csalók vagy egyéb rossz szándékú egyének fel is használhatják, például online zaklatásra is akár. A visszaélés az interneten nagyon egyszerűen megy, és sokkal kevésbé kockázatos, mint a valóságban. Ráadásul a videó vagy fénykép eltávolítása az interneten és az internetről nem egyszerű, majdhogynem lehetetlen dolog. 

A Mentsétek meg a Gyermekeket Egyesület felméréséből kiderült, hogy az 5-10 éves gyermekek majdnem harmada, azaz pontosan 32 százaléka használja a közösségi felületeket rendszeresen, ami rémisztően magas szám. Ezért is lenne fontos, hogy már egészen fiatal kortól kezdve felhívják a figyelmet az internethasználat szabályaira, vagy adott esetben korlátozzák a képernyőidőt a szülők.

Sztárok a TikTok-on

A fiatalok számára az is vonzó lehet, hogy itt is vannak sztárok, akikért lehet rajongani. Ezek ráadásul olyan karakterek, akik hozzájuk hasonlóak, tehát az "ő nyelvüket beszélik" és nem a felnőttek világából érkeznek, mint mondjuk egy profi tévés műsorvezető. És magától értetődően ezek a tartalomgyártók ma már komoly tényezőnek számítanak, hiszen az ő videóikat adott esetben százezrek, sőt milliók nézhetik meg. 
Ezzel pedig komoly vélemény- és ízlésformáló tényezővé váltak a saját korosztályukban, aminek a felelősségét sokszor nyilván nem látják át. Az ő feladatuk is lehetne, hogy felhívják a korlátlan internetfogyasztás veszélyeire a figyelmet, de a tapasztalataink szerint inkább a hirdetőik igényeinek kielégítésére törekednek sokszor.
Egy több kutatás vizsgálja azt is, hogy milyen pszichés és fizikai hatást gyakorolnak az elektronikus eszközök, és ezek az addiktív alkalmazások a szervezetre. De az bizonyos, hogy mértéktelen fogyasztás esetén biztosan nem hasznosak. Ezért is lenne fontos, hogy a szülők is fokozott figyelmet fordítsanak a gyermekeik internethasználati szokásaira, és ha szükséges, akkor drasztikus lépéseket hozzanak, még akkor is, ha ezek konfliktusokhoz vezethetnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!