Gyereksztárból is lehet sikeres felnőtt

Vágólapra másolva!
Nem egyszer láttuk már, hogy mi minden történhet hajdani gyereksztárokkal: sokan közülük nem bírják a népszerűséggel járó nyomást (vagy épp a későbbi népszerűtlenséget), és az alkoholhoz, drogokhoz fordulnak, netán öngyilkosságba menekülnek. Jobb esetben csak eltűnnek a közönség szeme elől, és próbálnak normális életet élni, akad viszont arra is példa, amikor egy gyerekszínész kifejezetten sikeressé válik, felnőtt korában is szívesen foglalkoztatják a showbizniszben - belőlük mutatunk be párat.
Vágólapra másolva!

Jason Bateman

Az Egyesült Államokban filmen és tévében is egyre többet foglalkoztatott színész, akit itthon a Comedy Centralon láthatunk rendszeresen: Az ítélet: család című vígjátéksorozatban ő játssza a Bluth család egyetlen normális tagját, Michaelt. Szerepelt többek között a Juno-ban, legújabban pedig a Beavis és Butt-head alkotójának, Mike Judge-nak (élőszereplős) filmjében, az Extract-ben láthatjuk. Itthon valószínűleg kevesen azonosítják be, de Bateman tizenkét évesen egy nálunk is népszerű sorozatban, A farm, ahol élünk-ben játszott, ő alakította Ingallsék egyik fogadott fiát, Jasont.

Melissa Gilbert

Jason Bateman "kolléganője" volt A farm, ahol élünk-ben: rá biztosan többen emlékeznek, hisz ő játszotta a sorozat központi karakterét, a vörös hajú, szeplős Laura Ingallst - aki valóban létezett, és saját gyerekkori élményei nyomán írta meg a Little House-könyveket, amelyek alapján a széria készült. Hasonló írással egyébként Gilbert is előállt idén nyáron: Prairie Tale: A Memoir címmel jelentette meg önéletrajzi könyvét, melyben természetesen A farm, ahol élünk-höz kötődő élményeit is felelevenítette. Az írás és színészkedés mellett Gilbert rendezőként és producerként is tevékenykedik, az amerikai színészszakszervezetnek, a Screen Actors Guildnek pedig kétszer is az elnöke volt.

Neil Patrick Harris

Batemanhez hasonlóan, itthon bizonyára az Így jártam anyátokkal Barneyjáról, vagyis Neil Patrick Harrisről is kevesen tudják, hogy pályafutását egészen korán, hatévesen kezdte. Az 1973-as születésű színészt 1989-ben már Golden Globe-ra is jelölték (a Clara szívé-ben nyújtott alakításáért), és még ugyanebben az évben megkapta a címszerepet a Doogie Howser, M. D. című sorozatban (a fotón) - ami miatt egyébként ismét esélyessé vált a Golden Globe-ra. Az Így jártam anyátokkal mellett Harris több tévés projektben is vendégszerepel, idén ő vezette a Tony-díj gáláját, és rábízták az Emmy-átadót is.

Alyssa Milano

Annak idején itthon is láthattuk Tony Danza szitkomját, a Ki a főnök?-öt, melyben Danza karakterének lányát, a kis Samanthát Alyssa Milano játszotta - tizenkét éves korában. Szintén kamaszként a zenélésbe is belekóstolt, Teen Steam néven tinibandát alapított, melynek Japánban öt albumra szóló szerződést kínáltak annak idején. Az 1972-ben született Milano már régen felcseperedett, nem is akármilyen nővé: a Bűbájos boszorkák-ban szerintünk ő volt a legbájosabb a három nővér közül, és még A nevem Earl címszereplőjének a fejét is elcsavarta pár epizód erejéig.

Spáh Dávid és Károly

A Spáh ikrek az első magyar szitkommal, a Família Kft.-vel váltak egy ország számára ismertté, aztán ugyanolyan hirtelen el is tűntek a képernyőről. Tévés, filmes karrierjüket nem adták fel, csupán átálltak a kamera másik oldalára: Dávid leginkább reklám- és rövidfilmeket forgat, de rendezőasszisztensként közreműködött például az Üvegtigris 2-ben is; Károly pedig rendszerint operatőrként dolgozik, besegített a Kútfejek-be és a Konyec-be is. Dávid egyik rövidfilmjét, a Fordítvá-t az Együtt a fogyatékossággal élőkért című esélyegyenlőségi kampány is felhasználta.

Karsai Veronika

Névről talán nem ugrik be a nézőknek, de elég annyit mondanunk: "Csepke vagyok", és máris megelevenedik a kép a kislányról, aki műcigarettájába szíva egyet, ezzel a mondattal nyitotta meg a Csepke című pantomimes sorozat minden epizódját. A címszerepet játszó Karsai Veronika később is megmaradt a pantomimnél, számos ilyen jellegű együttest irányított, például a Rogers reformiskola növendékeiből összeállt Pantomancsot vagy a Melange Pantomimtársulást. Legújabb előadása a Szása címet viseli, melyet Csehov műveiből írt és rendezett - a darab a Centrál Színházban látható.

Kovács Róbert és a Kölyökidő arcai

A Kölyökidő talán legkarakteresebb arca volt annak idején, aki több gyerekfilmben (A világ legrosszabb gyereke, Öcsi a sztár) is szerepelt. Felnőttként aztán a Magyar Televízió különböző produkcióiban láthattuk viszont, ő vezette például a Multiklikk című "digitális életstílus magazin"-t, a csatorna országjáró műsorának, a Főtér-nek pedig ma is ő az egyik arca. Jelenleg az általa alapított Görbe Tükör társulattal vándorol az országban, korábban a Gór Nagy Mária Színitanodában oktatott szteppet és más táncokat.

A Kölyökidő-ből egyébként másokat is említhetnénk, hisz Kovács Róbert a Főtér vezetését például ottani társától, Acél Rékától vette át, Szekeres Nórát pedig számos TV2-s műsorban (Sztárok a jégen, Megasztár, Favorit) láthattuk. Rendezőként a TV2-nél dolgozik Dombóvári Kristóf is, aki korábban az RTL-nek csinált pár műsort, Wallot Dan Yannickot pedig a Barátok közt-ben láthattuk egy ideig.

Ullmann Mónika

Őt sem hagyhatjuk ki egy ilyen felsorolásból, hiszen az Égigérő fű-ből, a Szelebrudi család-ból jóformán mindenki ismerte, ki a nyolcvanas években nőtt fel (és az 1981-es Írtam a bátyámnak egy dalt is felejthetetlen - a videón megnézhető). Később sem esett szét a színésznő, játszott a Szomszédok-ban, a Barátok közt-ben is igen hosszan, mint Berényi Miki partnere, de mozifilmekben (Hyppolit, Kútfejek, Egy bolond százat csinál, S.O.S. Szerelem) is láthatta őt a közönség.