Nézd meg az anyját, vedd el a lányát! - extrém társkeresők

Vágólapra másolva!
Az RTL Klub indít randizós műsort még tavasszal, a Viasaton pedig április 6-án már elindult a Téged akarlak! című társkereső, melyben a játékosok nem a szokványos módon, hanem egyszerre csak egy, de legfeljebb két érzékszervükkel ismerkednek egymással. Természetesen nem ez az első párkereső show, amely megbontja a hagyományos kereteket, és furcsa, nem hagyományos körülmények között ereszti egymásnak a leendő párokat.
Vágólapra másolva!

A Téged akarlak! adásaiban három nő és három férfi találkozik egymással, akiket a csatorna állítása szerint életmódszakértő, pszichológus és párterapeuta tanácsai alapján válogattak össze. A műsorban a jelöltek úgy ismerkednek, hogy egyszerre csak az egyik érzékszervüket használhatják: külön fordulót képez a szó szerinti vakrandi, ahol a felek teljes sötétben találkoznak, és csak beszélgetnek; majd nézheti egymást, de csak üvegfalon át, miközben eltorzított hangon csevegnek. Tavasszal az RTL is indít új randizós realityt, így reneszánsza van a műfajnak itthon.

Anyám nélkül soha

Volt már több társkereső műsor, amely nem a hagyományos, szemtől szembeni találkozásra épített, vagy legalábbis nem a stúdióban. Érdekes kezdeményezés volt például a Meet My Folks, melyben nem maga a párt kereső fiatal, hanem annak szülei válogattak a jelöltek közül. Az ősök ráadásul egy hazugságvizsgálót is bevethettek, hogy biztosak legyenek abban, reménybeli menyük vagy vejük mindenben az igazat mondja. A Music Television készítette az Exposed című show-t, melyben a hazugságvizsgáló ugyancsak az igazi megtalálását segítette - vagy éppen gátolta.

A Meet My Folks-hoz hasonló koncepcióra épül a 2004-ben indult Date My Mom is, melyben a vállalkozó szellemű játékos csak egy anyukával találkozik, és az ő elmondása alapján kell eldöntenie, hogy bevállal-e egy randit az illető fiával/lányával - miközben persze az anyuka is nyitva tartja a szemét, ellenőrzi gyermeke leendő partnerét. A készítők annyival fejelték még meg a műsort, hogy a randi nem szokványos helyszíneken, hanem főzés vagy kocsimosás közben, különféle sportrendezvényeken vagy éppen egy tetoválószalonban zajlik, a párok érdeklődésének megfelelően.

Előállt már fordított helyzet is, vagyis volt, hogy a gyerekek kerestek új társat egyedül maradt apjuknak: ez volt a Who Wants to Marry My Dad?, amely az NBC-n ért meg két évadot. A szülők szerepeltetése a társkereső műsorokban tehát viszonylag gyakori, ezt a hullámot lovagolta meg a Parental Control vagy a németek saját verziója, a Nicht Ohne Meine Mutter is.

Cyrano életre kel

Másféle segítőt kaptak a versenyzők a 2004-es Wanna Come In? című műsorban, ahol egy férfiduó közösen versenyzett egyetlen nőért: ha sikerült őt megszerezni, az mindkettőjük érdeme volt. A show - a Cyrano de Bergerac súgós jelenetének mintájára - egy menő srácot és egy balféket tett egymás mellé, ahol az utóbbit az előbbinek kellett felkészítenie a randira. Ha a nő az est végén felhívta magához a delikvenst (vagyis elhangzott a címbeli kérdés), akkor az a tanárnak és tanítványának is dicsőség volt. A műsor rendezője egyébként Katherine Brooks volt, akinek a The Osbournes és a Hilton a farmon számos epizódját is köszönhetjük.

Paintballos randi a lány anyjával:


Főznek, utaznak, dekorálnak a párok

Az interneten nagy divatja van a tematikusok párkeresőknek: a punkpassions.com például punkoknak kínál ismerkedési lehetőséget, a truckerpassions.com pedig a magányos kamionosoknak ad egy esélyt. A farmersonly.com kizárólag farmerek és leendő partnereik között közvetít, a grapedates.comon pedig borkedvelők találkozhatnak. A tévében még viszonylag ritkák a hasonló tematikus társkereső műsorok, de azért akad ilyesmire is példa.

Ilyen jellegű műsorokat nyilván inkább tematikus csatornák indítanak, hisz egy országos adón valószínűleg nem akadna rájuk elég néző. A Deko TV amerikai testvére, a HGTV például Date by Design címmel készített társkereső műsort, valószínűleg az egyetlent, melyben a felek lakberendezés közben ismerkednek. A Travel Channel természetesen utazni küldte a jelölteket: a Get Packing című show-ban a hölgy egy bőrönddel várta, hogy a férfi érte menjen és elvigye valami romantikus helyre. A Food Network nézői is láthattak már olyan műsort, ahol a versenyzők az általuk készített étellel próbálták lenyűgözni választottjukat.

Utazós randi:


Töke van a menyasszonynak

Nem a randi, hanem a produkció jellege miatt térnek el a hagyományostól azok az átverős műsorok, amelyek társkeresőknek álcázzák magukat. Az ilyesfajta show-k iskolapéldája a Joe Millionaire: ott egy elvileg pénzes pasiért versengtek a nők, akiről aztán kiderült, hogy egy vasa sincs. Még ennél is rosszabbul jártak a There Is Something About Miriam férfi játékosai, akiknek a műsor végére rá kellett döbbenniük, hogy a bombanőnek álcázott nagy ő igazából transznemű.