A Dal 2022: A közönség a hitről éneklő Jotát juttatta be az elődöntőbe

A Dal 2022
Vágólapra másolva!
A hét élő adásból a második válogató is lezajlott, ahol eredeti hangszerelésben hallhatja a közönség a produkciókat. A 40 dalból így már a fele elhangzott, a válogatókból még két élő adás van hátra. A két elődöntőbe összesen a teljes mezőny fele juthat tovább, összesen 20 dal. A döntőben viszont már csak a 8 legjobb adhatja elő harmadjára is a szerzeményét. Összefoglaltuk, mi történt a mai adásban, mit hallott a zsűri, hogyan értékelte az egyes versenyzőket, és kik azok, akikkel biztosan találkozhatunk az elődöntőben, ahol már a slágerek akusztikus verzióját hallhatjuk.
Vágólapra másolva!

A második válogató során Király Viktor társa Rátonyi Kriszta volt, aki Rókusfalvy Lilit váltotta a műsorvezető betegsége miatt. A szakmai zsűrit - változatlan módon - Wolf Kati, Mező Misi, Ferenczi György és Egri Péter alkották. Péter a közönségszavazás során fellépett zenekarával, a Mystery Ganggel.

Subtones – Nem segít más – 37 pont

Az első fellépő a Subtones volt, akik nemrég kezdtek magyarul énekelni. A zsűri úgy vélte, hogy a jazz műfaj valóban angolul működik igazán jól, de ők szépen áthidalták a nyelvi nehézségeket. Subicz Gábor zenekar vezetőnek külön gratuláltak, hogy így összetartja a csapatot, szerintük ez elengedhetetlen.

György, Péter és Kati 9 pontot, Misi 10-et adott a produkcióra.

Fóris Rita – Olyan szép – 33 pont

Bemutatkozó videójában elárulta, hogy egészen sorszerű, hogy előadó lett, ugyanis a zene világnapján születet. A családjában is mindenki zenész, szoktak is együtt zenélni saját formációjuk is van, a FOURis Five.

Misi értékelte először Rita produkcióját, szerinte ez volt eddig a legszebb produkció, amit a színpadon látott, ez a pontjaiban is megmutatkozott, 10 pontot adott. Úgy fogalmazott, hogy Rita a bárány itt a farkasok között.

Péter szerint a mai kaotikus világban jó érzés ilyen produkcót is hallani 8 ponttal díjazta, György szintén ennyit adott. Kati szerint szépen énekelt, de nem fogta meg a dal, így csak 7 pontot tudott adni.

Audioshake – Influenszer 33 pont

Az influenszerekről énekel Bella Levente és zenekara. Levente a Megasztárból lehet ismerős a közönségnek. Zenekarával poprock zenét játszanak, 5 éve alakultak, most hárman alkotják a bandát. György értékelte először, szerinte egy igazi bitang a banda. Számára ez volt eddig a legjobb szöveg, egy korrajz, ami éles kritikát fogalmazott meg az influenszerekről. Kati megvédte kicsit az influenszer szakmát, megosztó témát dobtak fel. György 9, Kati 8, Misi és Péter is 8 pontot adott a dalra.

Gubik Petra - Ez van, ez - 38 pont

Kisfilmjében elmesélte, hogy azért nagyon fontos számára ez a produkció, mert végre önmagát szeretné adni a színpadon, hiszen színésznőként mindig más bőrébe kell bújnia. A szövegben első nagy szerelméről énekel, számára ez a verseny egy próba, hogyan fogadják az első saját dalát.
Kati szerint semmihez nem fogható ez a dal, szokatlan stílusban, szerinte nagyon ütős volt az előadás és a dal is. Misi előítélettel állt hozzá, hogy túlművészkedi-e majd az előadást, mint a színészek általában, de Petra le tudta vetkőzni a művész énjét. Petra produkciója volt az első biztos továbbjutó ebben a fordulóban, Péter és Kati 9, Misi és György 10 pontjával.

Pink & The Panthers – Fényes Galaxisok – 35 pont

Tavaly is indultak, funky stílusban. Most egy sokkal modernebb, elektronikus hangzásuk lett.
Az egyik tag szakítása inspirálta a szöveget.

György szerint ezt egyetlen rádió sem fogja lejátszani, de legyenek rá nagyon büszkék, mert nagyon egyedi, 10 pontot adott. Misi szintén 10 pontot, Kati 8-at és Péter csak 7-et.

Ocho Macho – Lazulj bele – 35 pont

A legismertebb a reggae zenekar lehetett ebben a mezőnyben, akik a tőlük megszokott stílusban, egy nagyon laza dalt adtak elő. Ya Ou – akit a múlt héten a nézők juttattak tovább – is fellépett a zenekarral.

György abszolút pozitív véleményt mondott, látja hogy egy összeszokott zenekarról van szó. Péter is az összetartást és a zenei összehangot emelte ki a produkcióban, elsősorban a gitár és a dob között, majd hozzátette: Kellett mára egy jó kis reggae együttes, 9 pontra értékelte az előadást. Kati és György szintén, Misi viszont csak 8 pontot adott.

Hegedűs Bori Tempfli Erik – Anya – 37 pont

Misi könnybe lábadt szemmel értékelte a produkciót, amit Bori saját édesanyjának írt. Misinek is eszébe jutott hasonló dala, a Vadászmezők és bevallotta ő nem tudja előadni könnyek nélkül. Fantasztikus szerzőpárosnak nevezte a fiatal tehetségeket, Kati is hasonlóképp vélekedett szerinte ez volt maga a Dal. Ahogy ő fogalmazott: A dallamok és a szöveg is harmóniában van, de ez betalál a lelkekbe. Ő adta a legmagasabb 10 pontot, a többiek csak 9-re értékelték a szívhez szóló előadást.

Nova Prospect – Utolsókból elsők – 35 pont

2007-ben alakult a rock/metal zenekar, 2008-ban már szerepeltek a műsorban. Mozgássérült rajongóik ihlették a dalt, akik az akadályok ellenére is követik őket a fellépésekre. Kati szerint ez sokkal jobb volt élőben, mint a felvételen, 8 ponttal díjazta a produkciót, a többiek 9-et adtak.

Pádár Szilvia – Kismadár – 40 pont

Az este legkülönlegesebb előadója Szilvia volt, aki szociális munkásként dolgozik, Kati kérdésére válaszolva elárulta, hogy máshol nem igazán énekel. A dalt elhunyt szerelmének írta, arról az érzésről, hogy mi lett volna ha nem veszíti el. Kati szerint egy előadó akkor tud igazán alkotni, ha mélyen van, akkor már lesz mondandója, mint Szilvia esetében is. Misi számára az őszinteségi versenyt is Szilvia nyerte, még a néha fals hangok sem zavarták abban, hogy élvezze és átérezze a produkciót. A Kismadár egyöntetű 10-est kapott mind a négy zsűritagtól, így ő lett az este második biztos továbbjutó énekese.

Andelic Jonathan - Jota – Elhiszem még – 32 pont

A hitről énekelt a fiatal zenész, aki tavaly is indult a versenyen. Misi szerint most jobban sikerült átadni a személyiségét és az üzenetét. György szerint az is kiderült, hogy Jota nagyon jó dalszövegíró, azon túl, hogy tehetséges énekes. Péter és Kati 7, György 8, Misi 10 pontot adott a dalra. Jotát végül a közönség juttatta tovább.

Akikkel biztosan találkozhatunk az elődöntőben így Pádár Szilvia, Gubik Petra, holtversenyben Hegedűs Bori és Tempfli Erik és a Subtones jutott tovább, valamint Jota csatlakozott hozzájuk a közönségszavazás győzteseként.