Elmebajnak tűnt először, de rengetegen megőrülnek érte: itt a török Doktor House!

Doktor Hekimoglu
Vágólapra másolva!
A Doktor Hekimoğlu 2019 végén indult Törökországban, a TV2-n látott amerikai sikersorozat, a Doktor House mintájára. A széria hamar siker lett, kinn és itthon is sokan nézik minden hétköznap a Super TV2-n.
Vágólapra másolva!

Török sorozatok már az 1960-as, 1970-es években készültek, de sokáig nem értek el áttörést, nagyjából tíz éve indult egy óriási hullámuk, elkezdték kiszorítani a brazil, kolumbiai, mexikói napi sorozatokat. A magyar tévések úgy látták, hogy a török színészek által Törökországban felvett szériák közelebb állnak a hazai tévézőhöz, mint egy latin-amerikai sztori helyi szereplőkkel - ráadásul minőségben, képileg a törökök felül is múltak sok dél-amerikai telenovellát.

Doktor Hekimoğlu Forrás: I ONAT ARPAT/I Onat Arpat

A török sorozatok előbb az arab országokban terjedtek el, majd az oroszok, a balkáni országok tévétársaságai vették meg ezeket. Közép-Ázsia és Afrika is rákapott a török sorozatokra, miközben már a telenovelláiról híres Latin-Amerikában is vettek át török produkciókat. Míg 2007-ben éves szinten még csak szerény egymillió dollár folyt be a török sorozatok terjesztéséből, addig 2023-ra már 1 milliárdra számítanak a szakemberek - döbbenetes ugrásról van szó. Nem véletlen, hogy tavaly októberben egyszerre három új török sorozat érkezett a TV2 Csoport csatornáira - erről itt olvashat. A török sorozatok terjeszkedéséről pedig itt írtunk korábban.

Az eredeti sorozat

A Doktor House (House, M.D.) amerikai kórházi drámasorozat volt, az USA-ban 2004-ben mutatták be, Magyarországon 2006. március 22-étől sugározta a TV2 az első évadot. Sokan inkább krimiként, orvosos-kórházas krimiként írják le, mert a sorozat főszereplője, dr. Gregory House (Hugh Laurie), aki egy zseniális elméjű orvos-diagnoszta a Princeton‑Plainsboro Egyetemi Kórházban, New Jerseyben mintha végig nyomozna. Hasonlít Sherlock Holmesra: mindketten zseniális gondolkodók, zenélnek, kábítószert használnak, zárkózottak és barátságtalanok.

Doktor House Forrás: Fox

"A sorozat alapfelállása szerint a zseniális diagnoszta főhősnek (House doktor) három, a betegekkel kommunikáló beosztott dolgozott (Foreman, Chase és Cameron doktor), mellettük volt egy, a főhőst mindig korlátozó és erkölcsi dilemmákat szállító főnök (Cuddy doktor), valamint egy jó barát, mondhatni egyetlen barát (Wilson doktor) szerepelt, akivel való beszélgetései során House mindig rájött az aktuális beteg rejtélyének megoldására" - írtuk korábban ismertetőnkben. A Doktor House pozitív kritikákat kapott világszerte, 2008-ban pedig a világ legnézettebb televíziós sorozata volt. Számos díjat kapott, többek között két Golden Globe-ot és öt Primetime Emmyt.

Doktor Hekimoglu TV2

Nem csoda, hogy a törökök készítettek belőle saját verziót. A török Kanal D nagy sikerrel mutatta be, ezt láthatják a Super TV2 nézői tavaly szeptember 14. óta.

A török doki

Ates Hekimoglu a 40-es éveiben járó sikeres orvos, infektológiai és nefrológiai szakorvosként dolgozik, kutatásokat végez a betegségekre fókuszálva, sokszor anélkül, hogy személyes kapcsolatot létesítene a betegekkel.

Doktor Hekimoglu tv2

Minden új, összetett eset provokatív és izgalmas számára, mint egy rejtvény, amely a megoldásra vár. Hekimoglu diagnózisaival és kezeléseivel napról napra növeli hírnevét, ám környezete számára elviselhetetlen természete nem könnyíti meg a mindennapokat - akárcsak az eredeti House esetében.

Doktor Hekimoglu TV2

A zseniális török orvos képtelen lépést tartani a kórházi renddel, gyakran nehéz helyzetbe hozza a kórházigazgatót, Ipeket. Ipek egyike annak a két embernek, aki elviseli megosztó karakterét. Hekimoglu akár egy nyomozó, úgy vizsgálja a betegségeket, és egy háromfős szakorvosból álló csapattal dolgozik.

A cikk folytatódik, lapozzon!