Egy kanyonban végezte a Mars Polar Lander? - a NASA megtörte a hallgatást<br/>

Vágólapra másolva!
Lehetséges, hogy a múlt hónapban nagy csalódást okozó Mars-szonda egy mély hasadékban zúzódott szét. A NASA a leszállás előtt is tudott a kanyon létezéséről.
Vágólapra másolva!

A NASA több lehetséges elképzelést is közölt arra vonatkozóan, miért nem sikerült felvenni a kapcsolatot a Mars Polar Lander űrszondával. A küldetés fejleményeit folyamatosan figyelemmel kísértük az [origo]-ban. A közvélemény számára azonban csak most derült ki, hogy a kijelölt leszállóhely szűkebb környezetében egy kb. másfél kilométer mély szurdok található, amelyről a szakembereknek már a landolás előtt is tudomása volt.

A hivatal nem engedélyezte, hogy a küldetés irányításában részt vevő szakemberek erről a sajtónak is nyilatkozzanak, de csütörtökön a Lockheed Martin Astronautics egyik munkatársa megtörte a hallgatást. "Igen nagy annak a valószínűsége, hogy az MPL egy 1,3 km mély kanyonban landolt - mondta a névtelenséget kérő szakember a Denver Post újságírójának. - Ha ez valóban így van, akkor a kanyon lejtőin lebukfencezett a mélybe, s összetört."

A szakember szerint ez a lehetőség már két hete az első helyen van a lehetséges forgatókönyvek között. Hozzátette: a szondát nem arra tervezték, hogy guruljon. 10 fokosnál nagyobb lejtőn már igen kicsi a sima landolás esélye, 15 fokos érték felett pedig szinte kizárható a siker. A kanyon lejtői legalább 20 fokosak.

A leszállóhelyet a bolygó körül keringő Mars Global Surveyor (MGS) felvételei alapján jelölték ki, a Mars déli pólusának környékét borító jeges üledékek területén. A Lockheed Martin munkatársa szerint azonban csak két héttel a szonda eltűnése után kapták meg az MGS lézeres magasságmérője adatainak alapján készült részletes térképeket.
Az információ napvilágra kerülése után a Mars Surveyor Program egyik tudósa is nyilatkozott a sajtónak. Daniel McCleese (Sugárhajtás Laboratórium, NASA) megerősítette, hogy tudtak a kanyonról, de minimálisnak tartották annak valószínűségét, hogy ott történik a leszállás. Egyébként is igen nehéz olyan területet találni a bolygó kráterekkel és hasadékokkal szabdalt felszínén, ahol teljesen biztonságos lenne a landolás.

A NASA jelenleg is folytatja a Mars Polar Lander utáni kutatást, a Mars Global Surveyor kamerájának segítségével. A munka nehézségeiről egy korábbi cikkben már beszámoltunk az [origo]-ban. Az újabb tervek szerint megpróbálják az 1997-ben sikeresen landolt Mars Pathfinder lefényképezését is, amelynek pontosan ismerik a helyzetét. Az így nyert képek talán segíthetnek az MPL megtalálásban is.

S. T.

Ajánló:

A Denver Post január 6-ai cikke.

Korábban: