2000. november 13-án Beatrix holland királynő jelenlétében Hágában megnyílt az éghajlati változásokkal foglalkozó nemzetközi konferencia, amelyen a világ országai gyakorlati megoldásokat keresnek a globális felmelegedést előidéző gázok kibocsátásának csökkentésére.

Száznyolcvan ország mintegy kétezer diplomatája érkezett Hágába a kéthetesre tervezett konferenciára, hogy a tanácskozás első felében előkészítsék a második héten érkező környezetvédelmi miniszterek által kötendő megállapodásokat. Mellettük nem kormányzati szervezetek, környezetvédő csoportok és ipari lobbik több ezer képviselője vesz részt a konferencián.

Jan Pronk.
Az ENSZ égisze alatt zajló monstre tanácskozás - hivatalos nevén az éghajlati változásokról szóló ENSZ-keretmegállapodásban részes felek hatodik konferenciája - legnagyobb tétje az, hogy sikerül-e megállapodásra jutni a Kiotóban 154 ország által elfogadott jegyzőkönyvben kitűzött célok gyakorlati megvalósításáról. A jegyzőkönyv konkrét csökkentési kvótákat ír elő a 38 legfejlettebb ország számára, amelyeknek a 2008 és 2012 közötti időszakig átlagosan 5,2 százalékkal kellene csökkenteniük az üvegházhatást előidéző hat gáz, mindenekelőtt a szén-dioxid kibocsátását az 1990. évi szinthez képest. A konferenciát megnyitó Jan Pronk holland környezetvédelmi miniszter szerint ez óriási erőfeszítéseket követel majd, mert egyébként a legfejlettebb országok kibocsátása évi 20 százalékkal nőne ebben az időszakban.

Bár a tudományos közvélemény megosztott abban a kérdésben, hogy a légkör globális felmelegedéséhez milyen mértékben járul hozzá az emberi tevékenység, általánosan elfogadott kiindulópont, hogy az éghajlati változásokért legalábbis részben az ember a felelős.

Robert Watson.
A Föld felszínének hőmérséklete ezer év óta most a legmagasabb - állapította meg a konferencián Robert Watson, az éghajlati változásokkal foglalkozó kormányközi fórum elnöke. A legutóbbi előrejelzések szerint a következő évszázad folyamán további 1,5-6,0 Celsius-fok körüli átlagos hőmérséklet-növekedés várható, ami a korábban becsült értékek kétszerese. Emellett 2100-ra az óceánok vízszintje várhatóan 50 cm-rel emelkedik, ami csak Afrika, Délkelet-Ázsia és Kína part menti területein mintegy 200 millió emberre jelent fenyegetést - fűzte hozzá Watson.

A kiotói jegyzőkönyvet eddig mindössze 30 fejlődő ország ratifikálta, a fejlettek közül pedig egy sem. Végrehajtásának legnagyobb akadálya azonban az, hogy a legjelentősebb gazdasági hatalmak - az Egyesült Államok, az EU, Japán, Ausztrália, Kanada - között alapvető nézeteltérések vannak a kibocsátás-csökkentés gyakorlati mechanizmusainak alkalmazását illetően.

Diplomaták kemény alkudozásokra számítanak, amelyeket külön is bonyolít, hogy a véletlenek egybeesése folytán éppen a konferencia félideje tájékán várható az amerikai elnökválasztás eredményének ismertté válása. A két elnökjelölt homlokegyenest ellenkező felfogást vall a kiotói célkitűzéseket illetően.

A konferencia kimenetelét minden valószínűség szerint csak az utolsó napokban, zárt ajtók mögött tartandó tárgyalások fogják eldönteni.

(MTI)