Már a sok esőért is az új részecskegyorsítót okolják

Vágólapra másolva!
A svájci részecskegyorsító beindítását teszi felelőssé sok kijevi lakos az ukrán fővárosban két hete szakadó esőért - írta szerdán a Komszomolszkaja Pravda című napilap ukrán változatának online kiadása.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évtized legesősebb szeptembere miatt elkeseredett kijeviek az újság szerkesztőségét ostromló telefonhívásaikban a CERN nagy hadron ütköztetőjét és a tudósok "kétes, kiszámíthatatlan következményekkel járó kísérleteit" hibáztatják az időjárási viszontagságokért és közérzetük megromlásáért.

Az aggódók megnyugtatása végett az újság megszólaltatta Valerij Pugacsot, a kijevi Nukleáris Kutatóintézet nagyenergiájú fizikai részlegének a vezetőjét, aki elmondta, hogy a genfi részecskegyorsító több mint kétezer kilométerre van az ukrán fővárostól, így annak időjárására semmilyen kihatással nem lehet.

* * *

A kijeviek megnyugodhatnak egy időre, mert sajnos egy meghibásodás miatt csak 2009 tavaszán indul újra a nagy hadron ütköztető. Ezek szerint most javulnia kellene az időjárásnak is...

Sokan tartanak attól, hogy a nagy hadron ütköztető, az LHC minden eddiginél nagyobb energiájú laboratóriumi kísérleteiben olyan fizikai folyamatok indulhatnak be, olyan részecskék jelenhetnek meg, amelyek veszélyesek környezetükre, ránk. Erről a témáról olvashat részletesen korábbi összeállításunkban.