Vágólapra másolva!
Hatalmas száját kitátva egy pillanat alatt beszippantja zsákmányát a világ legnagyobb kétéltűje, az emberméretű kínai óriásszalamandra.
Vágólapra másolva!

A kínai óriásszalamandra (Andrias davidianus) nemcsak a világ legnagyobb kétéltűje, de rendkívüli tehetsége van a szíváshoz is. A körülbelül 160 centiméter hosszú és akár 50 kilogrammot is elérő állat 0,05 másodperc alatt képes beszippantani egy halat.


A kínai folyókban előforduló kétéltű szívása olyan erőteljes, hogy a zsákmánya gyorsulása nagyjából megfelel egy sugárhajtású autóénak. A szívóhatást az állat óriási állkapcsa széttárásával idézi elő, amihez erőteljes izmok kapcsolódnak, állapították meg osztrák és belga szakemberek. A hatalmas szalamandra főleg halakat, békákat és rovarokat fogyaszt.

A kutatók szerint a Föld első négylábú állatai hasonlóképp festhettek, mint a mai óriásszalamandrák, és úgy vélik, hogy egykor ezek az állatok is hasonló technikát alkalmazhattak táplálkozás során. Az eredmények a Journal of the Royal Society Interface folyóirat legfrissebb számában jelentek meg.