Ürülékkereső kutyákkal mentik a veszélyeztetett állatokat

ürülékkereső kutya
ürülékkereső kutya
Vágólapra másolva!
Vakvezető, kábítószer-kereső és mentőkutyákról már mindenki hallott. Most új helyen vetik be a kiképzett kutyákat: a természetvédelemben.
Vágólapra másolva!

A természetvédelmi kutyakiképző program a kábítószer-kereső kutyáknál használt módszer kissé módosított változata. A kutyákat arra idomítják, hogy megtalálják a veszélyeztetett fajok nyomát – elsősorban az ürüléküket.

Nagy területről gyűjtik a mintákat

„Az ürülékkereső kutyák képesek nagy, távoli területeken egyszerre több fajtól származó minták megtalálására, és ezt bármikor megismételni” - olvasható a program honlapján. „Ráadásul a keresőkutyák általi mintavétel sokkal kevésbé torzítja az eredményeket, mint a hagyományos vadfelmérési módszerek (távirányítású kamerák, rádiós nyakörvek, szőrminták és csapdázás).”

ürülékkereső kutya Forrás: Conservation Canines Program

„Egyetlen más módszer sem képes ilyen nagymennyiségű megbízható információt gyűjteni ennyire rövid idő alatt. Ez rendkívül értékessé teszi az eljárást a természetvédelmi tervek készítői és a területgazdálkodók számára.”

Menhelyről szabadultak

A programot 1997-ben indította útjára dr. Samuel Wasser (Washingtoni Egyetem). A kutyák szárazföldi és tengeri fajokkal is dolgoztak már. Ráadásul ezek nem akármilyen kutyák: a menhelyekről gyűjtötték össze őket.

ürülékkereső kutya Forrás: Conservation Canines Program

A munkára a legalkalmasabbak a kirobbanó energiájú kutyák, amelyek sok gazda számára inkább csak nyűgöt jelentenek. Ennek oka az, hogy szívesen dolgoznak egész nap a játékidő egyszerű jutalmáért.