Ausztráliánál nagyobb fagyott terület olvadhat fel

permafroszt
A permafrosztba fagyva találták
Vágólapra másolva!
Ausztráliánál nagyobb kiterjedésű fagyott talaj, vagyis permafroszt olvadhat ki és szabadíthat fel üvegházhatású gázokat, ha nem sikerül a felmelegedést megfékezni - állapította meg egy új brit tanulmány.
Vágólapra másolva!

A permafroszt, vagyis a legalább két éve fagyott talaj a korábban véltnél érzékenyebb a felmelegedésre a kutatók szerint, akik elsőként becsülték fel, mekkora terület olvadhat fel a klímaváltozás miatt. A leginkább a magas számú szélességi körök vidékén, főként az Északi-sarkvidéken található permafroszt nagy mennyiségű szén-dioxidot és metánt tartalmaz, mely a talaj olvadásával felszabadul és a légkörbe jut - írták az Exeteri Egyetem, a Leedsi Egyetem és Nagy-Britannia hivatalos meteorológiai szolgálata (Met Office) kutatói a Nature Climate Change című szaklapban.

A bolygó 1 Celsius-fokos melegedésével négymillió négyzetkilométer fagyott talaj olvad fel, a kétfokos emelkedés azt jelentené, hogy

a Föld permafrosztjának több mint 40 százaléka veszik el

- olvasható a tanulmányban. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény az iparosodás előtti hőmérséklethez képest "jóval 2 Celsius-fok alatt" akarja tartani a felmelegedés mértékét, ehhez majdnem 200 ország fogott össze.

Permafroszt Forrás: Wikimedia Commons

A felmelegedés jelenlegi üteme mellett azonban "szinte minden permafroszt elveszhet" - fogalmazott Sarah Chadburn, a tanulmány vezető szerzője. Becslések szerint 35 millió ember él fagyott talaj fölött emelt településeken, az olvadás miatt a föld instabillá válhat alattuk, épületek, utak omolhatnak össze a kutatók szerint.

- írta közleményében Eleanor Burke, a Met Office permafrosztkutatója, a tanulmány társszerzője.