A gyorsjárású emberek fizikálisan és agyilag is fittebbek

gyaloglás
Vágólapra másolva!
Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya is, a gyaloglás leggyorsabb, de még nem futó tempója ugyanis jó jelzője a szervezet és az agy öregedésének egy új amerikai kutatás szerint.
Vágólapra másolva!

A gyors gyaloglás fitten tart fizikailag s szellemileg is

A lassabban gyaloglóknál egy 19 fokozatú skálán "gyorsabb öregedést" mutattak ki, tüdejük, fogsoruk és immunrendszerük általában rosszabb állapotban volt, mint a gyorsabban gyaloglóké - idézte a JAMA Network Open című szaklap friss számában megjelent tanulmányt a SciendeDaily.com.
"Az a meglepő, hogy ezt 45 éveseknél állapítottuk meg, nem idős geriátriai pácienseknél" - mondta Line J.H. Rasmussen, a Duke Egyetem pszichológiai és idegtudományi tanszékének kutatója.

Forrás: https://www.health.harvard.edu/heart-health/walk-this-way

A kutatásban résztvevők gyerekkorában végzett mérések előre jelezhették, kiből lesz lassabb gyalogos. Háromévesen felvett IQ-, nyelvi értési és kudarctűrési tesztjeik, mozgásuk ügyessége és érzelmeik irányításának képessége "megjósolta" a 45 éves kori gyaloglási sebességüket.

"Az orvosok tudják, hogy akik a hetvenes, nyolcvanas éveikben lassabban járnak, általában előbb halnak, mint a hasonló korban gyorsabban gyaloglók. Az új tanulmány azonban az óvodás kortól az életközépig terjedő időszakot ölelte fel, és azt találta, hogy

a lassú járás évtizedekkel az öregség előtt jelzi a problémát"

- mondta Terrie E. Moffitt, a Duke Egyetem és a King's College London tudósa, a tanulmány vezető szerzője.
A hosszú távú kutatás majdnem ezer embert vizsgált, akik mindannyian az új-zélandi Dunedinben születtek ugyanabban az évben. Életük során rendszeresen vizsgálták őket, utoljára 2017 áprilisa és 2019 áprilisa között, 45 éves koruk körül.
Az utolsó mérések MRI-eredményei azt mutatták, hogy

a lassabban járóknak általában kisebb volt az agytömegük és az agykéreg vastagsága,

kisebb az agyfelszín területe és több volt az agyi erek betegségének a jele, vagyis agyuk valamivel idősebbnek tűnt a gyorsabban gyaloglókéhoz képest.
(Forrás: MTI)