Levesben találták meg a leghatásosabb gyógymódot malária ellen

leves
Lehet, hogy az ételekben, konkrétan a levesekben rejlik az orvosság?
Vágólapra másolva!
Összesen ötvenhat levest vetettek teszt alá a kutatók, akik arra voltak kíváncsiak, hogy akad-e köztük olyan, amely hatásosnak bizonyul halálos betegségek, például a malária ellen. Maguk is meglepődtek, amikor néhány figyelemreméltó védelmet mutatott a szúnyogcsípéssel az áldozatba kerülő parazitákkal szemben. A leves ugyanis megtizedelte az egyik leghalálosabb malária parazita, a Plasmodium falciparum életciklusát.
Vágólapra másolva!

Ételekben keresték a potenciális kezelési lehetőségeket

A malária a világ népességének felére súlyos fenyegetést jelent, különösen Afrika és Délkelet-Ázsia egyes területein. Annak ellenére, hogy már léteznek bizonyos kezelések ellene, a betegség továbbra is szedi áldozatait:

évente körülbelül 110 millió megbetegedést regisztrálnak, több mint 500 ezren halnak meg és 200 millióan fertőződnek meg.

Sőt, a kórokozók már a legtöbb terápiával szemben rezisztenciát mutatnak. Ez pedig az új, hatékonyabb kezelések felkutatását fontosabbá teszi, mint valaha.

Maláriaszúnyog (Anopheles). Forrás: Wikimedia Commons

Egy londoni kutatócsoport ezért egy teljesen új megközelítést alkalmazott. Természetes alapanyagokból, különösképp a levesek alkotóelemeiben kereste a potenciális kezelési lehetőségeket.

Arra kérték az egyik londoni általános iskola diákjait, hogy vigyenek mintákat otthonról, házi készítésű levesekbő

l. Kifejezetten olyan recepteket kértek, amelyeket nemzedékeken át használtak otthon a láz csillapítására. London sokszínűségének és multikulturalizmusának köszönhetően a gyerekek Európából, Észak-Afrikából és a Közel-Keletről is ismertek különböző, „gyógyító" leveseket.

Végül hatvan recept gyűlt össze, amiből a kutatók ötvenhatot tudtak tesztelni, mert négyben túl sok olajat találtak.

Csodálatos képességeket tulajdonítanak nekik

A kutatók a levesek tesztelésének ötletét azonban nem légből kapták. Érdeklődésük a tradicionális ételek iránt az úgynevezett Artemisinin-kezelés után újult meg, amely a maláriaellenes gyógyszerek egy csoportját képviseli és a hagyományos kínai orvoslás részét képezi. Alapját egy Artemisia annua nevű növény, más néven Qinghao adja.

A vegyületet, amely egy szeszkviterpén lakton, az egynyári üröm cserjéből vonják ki.

Az anyag felfedezéséért Tu Youyou kutató Nobel-díjat is kapott. Az artemiszinek az egyetlen maláriaellenes gyógyszerek, amelyek ellen a kórokozók még nem fejlesztettek ki rezisztenciát.

Egynyári üröm, mint csodaszer Forrás: Wikimedia Commons

Általában nem önmagában használják, hanem más gyógyszerekkel kombinálva, ami nagyban javítja hatékonyságukat. De ez nem minden.

Számos kultúra forró húslevest ír elő a láz kezelésére, csodálatos képességeket tulajdonítva annak. A

zsidó nagymamák mindig egy gazdag csirkelevest ajánlanak, míg a japánok miso levesre esküsznek. Kelet-Európában gyakran a répalevest tekintik a legfontosabb „téli kezelésnek", és számos, különféle kultúra támogatja a fokhagymalevest, mint hatásos gyógymódot. De mi az igazság a fenti állítások mögött?

Igen érdekes eredményeket kaptak

A diákok kisebb és nagyobb adagokban vitték be a laborba a leveseket, amelyek egy része egy 15 milliliteres kis kémcsőbe került vizsgálat céljából. Emellett a kutatók elvégeztek egy íztesztet is. A leveseket a beérkezés napján gondosan lefagyasztották, majd kiolvasztották, centrifugába tették, végül egy szűrőn át sterilizálták.

Lehet, hogy az ételekben, konkrétan a levesekben rejlik az orvosság? Forrás: pexels.com

A laboratóriumban a Plasmodium falciparum, mint az egyik legveszélyesebb maláriás megbetegedéssel járó kórokozó törzsét is kitenyésztették.

A szűrt leveskivonatokat több szempontból vizsgálták:

- egyrészt, hogy mennyiben gátolják azok a kórokozók szaporodását,

- másrészt, hogy képesek-e blokkolni azok átvitelét például egy szúnyogon keresztül.

Az eredmények érdekesnek bizonyultak: a kísérletbe bevont levesek közül öt -féle az esetek több mint felében gátolta a paraziták aktivitását. Ezek közül kettőben ez a hatás nagyon hasonlított a vezető maláriaellenes gyógyszer, a dihidroartemizinin hatására.

Emellett négy másik leves bizonyította, hogy képes megakadályozni a kórokozók terjedését, amelyek a szúnyogcsípés követően a májba vándorolnak

. A kutatók mindezek mellett azonban hangsúlyozták, hogy egyelőre nem tudják pontosan, hogy az ételek melyik összetevője segített megfékezni a maláriát, ezért folytatják a kutatásokat.