Az európaiak már Kolumbusz felfedezése előtt ismerhették Amerikát

Kolumbusz
Kolumbusz partra száll az Újvilágban
Vágólapra másolva!
Az, hogy az emberek pontosan hogyan és mikor telepedtek le Észak-Amerikában, igencsak lenyűgöző téma a szakértők számára. Most azonban több száz éves dokumentumok új elemzése rávilágított a régóta vitatott „idővonal" néhány, eddig kevésbé ismert részletére. Talán az európaiak már Kolumbusz felfedezése előtt ismerték Amerikát?
Vágólapra másolva!

Egy milánói szerzetes által írt, 1345 körül kelt dokumentumban a szakemberek egy hivatkozást találtak Észak-Amerika Atlanti-óceáni partvidékére. Mindez azt sugallja a kutatók számára, hogy az itáliai tengerészek már talán 150 évvel azelőtt tudtak a kontinens létezéséről, hogy Kolumbusz Kristóf elindult volna azt felfedezni.

A Cronica universalis című, latin nyelvű művet Galvaneus Flamma írta, de soha nem publikálták.

A kötetben a szerzetes megpróbálja részletezni az egész világ történetét, a teremtéstől egészen a 14. századig.

Kolumbusz partra száll az Újvilágban Forrás: Library Of Congress

– mondta Paolo Chiesa, a Milánói Egyetem Irodalomtudományi, Filológiai és Nyelvészeti Tanszékének professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Galvaneus a Grönlandtól nyugatra fekvő Marckalada nevű földről ír, amely jól illeszkedik a több izlandi forrás által is említett Markland régióhoz. Valószínűleg a mai Kanada keleti részén található Új-Fundland és Labrador tartományra utal.

– írja Paolo Chiesa a Terrae Incognitae tudományos szaklapban publikált tanulmányban. – A Galvaneus által leírt Marckalada „fákban gazdag" és állatok élnek ott.

Ez ellentétben áll más északi területek korabeli leírásával, mint például Grönlandról, amit „sivárnak és terméketlennek" minősítették, annak ellenére, hogy nincs konkrét bizonyíték arra, hogy olasz tengerészek oda merészkedtek volna.

Egy Kolumbusz Kristóf által írt levél eredeti másolata a Vatikánban. Forrás: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/stolen-copy-christopher-columbus-letter-returned-vatican-180969399/

Maga Kolumbusz Kristóf is Genovában született és nem elképzelhetetlen, hogy a kikötőbe látogató tengerészektől hallott egy észak-amerikai földről szóló történetet.

A településről ugyanis köztudott volt, hogy jó kapcsolatokkal rendelkezik az északi régiók felé, és ezt a Galvaneus idején rajzolt térképek fejlett földrajza is mutatja, illetve alátámasztja azt az elképzelést, hogy a szerzetesnek valóban volt fogalma arról, amiről írt.

Chiesa szerint ezek a pletykák azonban túl homályosak lehettek akkoriban ahhoz, hogy következetességgel használják őket a térképészeti vagy tudományos ábrázolásokban.