Rémisztő eredménye van a NASA vizsgálatának: hatalmas csapás érheti a Földet

aszteroida, kisbolygó, becsapódás
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem vagyunk felkészülve egy Földet fenyegető aszteroida érkezésére – erre jutott az amerikai űrügynökség új szimulációja.
Vágólapra másolva!

A Scientific American cikke szerint a NASA egy ún. asztali szimuláció keretében vizsgálta egy lehetséges aszteroidabecsapódás hatásait. A Johns Hopkins Alkalmazott Fizikai Labor (APL) marylandi és észak-karolinai kampuszával közösen tartott virtuális és személyes találkozó egyértelmű konklúziója az volt, hogy az emberiség nincs felkészülve egy ilyen jellegű katasztrófára.

– mondta Emma Rainey, a Hopkins' APL vezető kutatója, aki egyúttal a szimuláció készítője is volt.

Miért nem vagyunk még felkészülve?

A szimuláció egy Föld felé tartó aszteroida felfedezésével kezdődött. A résztvevők információkat kaptak arról, hogy merre tart az aszteroida, mekkora a mérete, és mennyire valószínű egy becsapódás. A szimuláció utolsó szakaszai közvetlenül az aszteroida becsapódása előtt és után voltak.

Bizonyos értelemben jobban fel vagyunk készülve egy közelgő aszteroida-becsapódásra, mint valaha. A múlt hónapban a NASA egy kis űrhajót egy közepes méretű űrsziklának ütköztetett, hogy tesztelje, le lehet-e téríteni a pályájáról. Az eredmények ígéretesek voltak.

De a valódi emberek az asztrofizikánál sokkal összetettebb kihívást jelentenek. Ahogy a 2021-es "Ne nézz fel" című filmben, a szimuláció résztvevői is úgy találták, hogy a félretájékoztatás csak ront a forgatókönyvön. Az aszteroidatagadók és az álhírek tömegei különösen nehéz szempontot jelentettek a szimulációban a résztvevők számára.

– mondta Angela Stickle, az APL vezető tudósa, aki szintén részt vett a szimuláció kivitelezésében.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/ANDRZEJ WOJCICKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Andrzej Wojcicki/Science Photo L

Mi történt a szimulációban?

2022. augusztus 16-án egy körülbelül 70 méteres aszteroida lépett a Föld légkörébe. Délután kettő óra után 2 perccel és tíz másodperccel az űrszikla 13 kilométerrel az észak-kaliforniai Winston-Salem felett robbant fel a levegőben.

A robbanás 10 megatonna TNT erejével ért fel, az áldozatok száma elérte a több ezret.

Az anyagi károk jelentősek voltak.