Mit keres a Kempinski Észak-Koreában?

Észak-Korea, luxusszálló, hotel, piramis, Phenjan, Ryugyong hotel
Vágólapra másolva!
A luxusszállodáiról ismert Kempinski cég fogja üzemeltetni a 105 emeletes, 330 méter magas phenjani Rjugjong Hotelt, amely valószínűleg a jövő év közepén nyithatja meg kapuit - közölte Reto Wittwer, a vállalat igazgatója csütörtökön egy szöuli rendezvényen.
Vágólapra másolva!

Wittwer elmondása szerint a hotelben 150 szoba, valamint üzletek, irodák, illetve több étterem és rendezvényterem is helyet kap majd. Az építkezést az egyiptomi Orascom távközlési cég finanszírozza, amely 2008-ban indította meg mobiltelefon-szolgáltatását Észak-Koreában.

A hotel szerkezete már elkészült, ugyanakkor a pekingi Koryo Tours utazási iroda - az egyetlen vállalkozás, amely külföldi turistákat utaztat a bezárkózó Észak-Koreába - szeptemberben még azt állította, hogy két-három évre lesz szükség a belsőépítészeti munkák befejezéséhez. Az iroda képeket is közölt a kívülről impozáns, de belül még üres szállodáról.

Forrás: AFP/Mark Ralston
Így néz ki a félig kész hotel (Kattintson a képre a galériához!)

A hatalmas hotelt 1987-ben kezdték el építeni, 1990-ben azonban pénzügyi gondok miatt felfüggesztették a munkát. Az építkezés 2009-ben indult újra az Orascom befektetésének köszönhetően.

Az észak-koreai főváros látképét uraló épületet hivalkodó megjelenése, illetve a beruházás elhúzódása miatt sokan ellentmondásosnak és nevetségesnek tartják külföldön. Kritikus hangok szerint az üveg burkolóelemekkel fedett, piramisszerű építmény egyáltalán nem illik a mélyszegénység és éhínség sújtotta Észak-Koreába, s a rezsim nagyzolásának a jelképe.

Azzal kapcsolatban is kételyek merültek fel, hogy kik szállnának meg a hotelben, mivel Phenjanba a kínaiakat nem számítva elhanyagolható számú turista érkezik. Wittwer szerint azonban a szálloda idővel "sok pénzt hozhat".