269. Németh Viktor - Oxford

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Németh Viktor válaszol Oxfordból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Szeptember óta vagyok Oxfordban, még kb. három további hétig, mielőtt továbbállok Londonba. Sulizok, az Oxford Brookes University-n vagyok és nemzetközi kapcsolatok szakon veszek részt mesterképzésben. Úgy kerültem ide, hogy az otthoni fősulim kapcsolatban állt az OBU-val, ezért eredetileg is már OBU-s diplomát kaptam anno, így könnyebb is volt ide bejutni, és volt egy olyan elképzelésem is, hogy suli után keresek magamnak munkát, de jobbnak láttam egy relatíve nyugisabb helyen kezdeni az ismerkedést az országgal, mint Londonban. Ez egyébként, azt hiszem, nem volt egy kimondottan rossz ötlet, így utólag. Júniustól végül kaptam munkát egy TNS nevű cégnél Londonban, a meló piackutatási cégnél kliens-management lesz, de szerencsére nem kell senkit hívogassak debil kérdésekkel majd, ez nem az a része a munkának. Most épp szobát vadászok magamnak, mert az még nincs.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Oxford egy meglehetősen kis város, pesti szemmel persze, kb. 160 000-en laknak itt, jórészük diák, a két egyetem közül valamelyiken tanul. Maga a város központja pár keresztutca csak, de azért van élet, általában hajnali 2-3-ig (aztán úgyis minden bezár, mert törvényi előírás). Anglia bemutatásától általánosságokban eltekintek, mert szerintem jórészt mindenki hallott már róla. Jobb/rosszabb kérdésben; mindenképp jobb abból a szempontból, hogy sokkal pozitívabb a morál errefelé, és megint csak pesti szemmel nézve, nagyon türelmesek az emberek. Például ha át akarsz menni a zebránál, nem dudálnak le (megállnak), de ha sokat tökölsz a pénztárnál, akkor se szól rád senki. Emellett nagyon figyelnek a közterületek tisztaságára, ha össze is szemetelik, azt nagyon gyorsan eltüntetik. Az életszínvonal meg persze sokkal magasabb. Rosszabb dolgot még nem nagyon találtam. Kicsit fura hogy az egészség és biztonság (health & safety) errefelé olyan központi kérdés hogy már néha túlzás. Valaki mesélte, hogy egy cégnél tilos kulcsot tenni a szekrénybe, mert ha valaki beleesik a szekrénybe, akkor a kulcstól megsérülhet. Ez a hozzáállás errefelé normális, de betartják.

Mi hiányzik Magyarországról?
Még semmi egyelőre. Akikkel akarom, tartom a kapcsolatot, más tényleg nem hiányzik. Tán a kaja, az errefelé nem túl nagy hűhó, de végül is Angliába szerintem senki nem a kajáért utazik.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ez a nyugalom, ami itt van az elképzelhetetlen otthon. A fent vázolt morális hozzáállás is, ezek nagyon hiányoznának. Itt van az embernek egy olyan érzése, hogy ennek így kéne lennie mindenütt. Itt mindegy mit gondolsz, hogy nézel ki, mit csinálsz, egész addig, amíg az nem törvényileg problémás, mindent szabad, és senki nem mondja, hogy ez hülye, mert itt elfogadják, hogy az egyéniséged része, ami úgy jó, ahogy van. Hiányozna a táj is azt hiszem, meg a kulturális diverzitás (szép magyar szó).

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Itt Oxfordban az Angliához képest is sokkal magasabb, mert ez egy elég gazdag város. Ehhez persze társul, hogy sok tekintetben olyan drága, mint London, vagy közelíti, de a fizuk annál valamivel azért alacsonyabbak. Én most a koliban, ahol néha dolgozgatok, kapok 6,78 fontot (2136 forint) óránként, az diákmunkához képest, egész jónak számít. Persze itt is vannak olyan részek, ahol nem kimondottan nyerő éjjel egyedül mászkálni, de alapjában egy minden értelemben viszonylag gazdag város (kulturálisan, anyagilag, építészetileg, stb.). Az emberek, akikkel eddig találkoztam elég kiegyensúlyozottnak tűnnek, nincs az a zombitömeg-érzés, mint Pesten, és sokan mosolyognak az utcán, csak úgy mert jó kedvük van, vagy mert süt a nap, vagy mikor miért.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolást nem tudom, de azt igen, hogy nagyon kevés a parkolóhely a városban. Egyébként nincs kocsim, a buszjegy 1,80 font (567 forint), de az összes vonalra érvényes havi bérlet 31 font (9765 forint). A mozi 10 font (3150 forint) körül van, de én általában megvárom, hogy kijöjjön PC-n egy film. Majd nyáron lesz egy-két film, amire lehet, hogy befizetek. A sör ára változó, általában 2,50-3,50 font/pint (788-1103 forint), a kávé megint csak változó, 0,70 fontért (221 forint) már adnak valami ihatatlan lötyit, 1,10 font (347 forint) körül van egy normális kávé, de például a Starbucksban simán 3 font (945 forint) felett vannak az extrásabbak. Viszont az itteni kávé az nem presszókávé, hanem általában három decis hőtartó papírpohárban adják, és mindenki az utcán issza.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Ezt megint nem pontosan tudom, de 800 font (252 000 forint) biztosan van, szerintem 1200 fontig (378 000 forint) elmegy a kétszobás. Én per pillanat koliban vagyok, ami igazából egy hétszobás lakás, csak nem kell számlát fizetni (benne van az árban, plusz a karbantartás is), és így 300 font (94 500 forint) havonta. De ha nem fél órára lennék a sulitól, akkor pontosan ugyan ez 500 font (157 500 forint) lenne havonta.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Most nem igazán dolgozom, a koliban, amit itt ténykedek csak heti pár óra. Abból a fizuból, amit majd Londonban kapok, elég soknak kéne maradnia, ahogy számoltam, annak ellenére, hogy eléggé kezdőfizum lesz, havi 300-500 fontnak (94 500-157 500 forint) akkor is maradni kellene, ha egy csomót költök nem életbevágó dolgokra (pl. mozi, bulik, evés-ivás valamerre, stb.).

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Későn érő típus vagyok, ezért még most se tudom pontosan, hogy mi az, amivel mindig is szerettem volna foglalkozni. Mindenesetre fősulin marketingen voltam, aztán egy évet dolgoztam otthon ezen a téren, most megint ide kerülök, csak a piackutatás plusz márkastratégia érdekesebbnek tűnik, mert részint konzultációs háttere is van, ahonnan, ha egyszer mégis megunom, viszonylag könnyű továbbállni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugis. Mondjuk Oxfordban Londonhoz vagy Pesthez képest nagy a nyugalom, már-már kicsit zavaróan az, egyebek mellett ezért is állok tovább innen. Aztán lehet, hogy majd hiányozni fog még.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem szoktam nagyon idegeskedni a jövőn, nem tartom magam elveszettnek. Bár mindenképp van egy önállósodási folyamat, ami nálam éppen zajlik már egy éve, fura lesz lelépni innen és megint egy teljesen más közegbe kerülni. De végül is én akartam, egy szavam nem lehet. Reménykedni meg kb. annyiban, hogy hosszabb távon megtalálom itt a számításomat, aztán majd úgyis elválik, hogy ebben az országban maradok-e, megyek máshova, vagy esetleg haza.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az ismerősi körömben az, hogy a kolis lakhatási szerződésünk nemsoká lejár és mindenki helyet keres magának, sokan melót is. Egyébként most voltak önkormányzati választások, az is téma, de nem annyira mindennapos (szerencsére), mint otthon, mert attól már a falra lehet mászni.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Bezárnak 22 postahivatalt Oxfordban és környékén.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Pubozás (nem keverendő az otthoni kocsmázással), illetve itt lehet puntingolni (szótár szerint bottal hajt ladikot). Hát kb. valóban erről van szó, bár még nem próbáltam, de itt divatos. Most, hogy normálisabb idő van itt is, szokás kimenni a parkba, illetve elég sok a szabadtéri sportolási lehetőség is annak, aki kevéssé lusta. Én személy szerint próbálom kicsit felfedezni az országot.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Itt, Oxfordban relatíve limitált, lehet menni mint említettem iszogatni, van mozi, színház, van kismillió szórakozóhely (de jórészt mind egy kaptafára megy). Ennyi, ami hirtelen eszembe jut. Ha kicsit távolabb megy az ember, akkor már van paintball és laserquest is, meg azt hiszem, valahol még egy mini műlesiklópályát is építettek pár éve, talán Readingben. (autóval megközelíthető távolság). Ja és van egy műjégpályánk is itt, Oxfordban, ezek nyitva vannak elég sokáig.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Azt nem mondom, hogy pont itt, bár lehet a gyerekeknek mindegy hogy százezer vagy hány millió lakosú egy város, de sokkal inkább egy ilyen hozzáállású közegben mint egy negatívabban.

<