Tíz hónapra nőtt az álláskeresési idő

Vágólapra másolva!
A munkaügyi központok friss adatai szerint 304 napra emelkedett a regisztrált álláskeresők átlagos munkához jutási ideje. Az utóbbi két évben soha nem nőtt 300 nap, azaz tíz hónap fölé ez az időtartam - tudósít a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A lap által megszólaltatott szakértő elmondta, rontja a statisztikát, hogy a regisztrált munkanélküliek egy része nem is akar elhelyezkedni illetve a segély mellett feketén munkát vállal.
Az álláskeresési támogatás első szakaszában - maximum három hónapig - a korábbinál magasabb összeget kap a regisztrált, utolsó átlagkeresetének 60, de legfeljebb a minimálbér 120 százalékát. A második szakaszban - maximum 270 napig - minden álláskeresőnek egységesen a minimálbér 60 százaléka jár.
A tapasztalatok szerint nem csupán a regisztrált munkanélküleik álláskeresési ideje hosszabbodott meg, hanem a munkaügyi központokhoz be nem jelentkezett szellemi dolgozóké is. Ezt főként a kereslet-kínálat összehangolatlansága, az alacsony mobilitás, a túlképzés illetve a cégek toborzási folyamatának lassulása okozza.