Az erdőtűz miatt kitelepítették Makarska lakóit

Vágólapra másolva!
A péntek óta tomboló erdőtűz miatt vasárnapra virradóra kitelepítették az embereket a horvátországi Makarska üdülőváros nagy részéből. A több mint hétszáz hektáron pusztító tűz oltását erős szél nehezíti.
Vágólapra másolva!

Több mint hétszáz hektáron ég péntek óta az erdő a horvátországi Makarska környékén. A város egy részéből vasárnapra virradó éjjel kitelepítették a lakosokat és a turistákat. Horvát internetes sajtóbeszámolók szerint éjszaka házra járva menekítették ki a gyerekeket, az időseket és a betegeket házról a népszerű dalmáciai üdülőhely külvárosából, Veliko Brdoból, de Zelenikát is veszélyezteti a tűz.

A makarskai riviéra fenyőerdővel körülvett szállodáit szintén kiürítették. Többségében cseh és lengyel turisták laktak a hotelekben. Őket a helyiekkel együtt a közeli iskolákba szállították.

Az oltáson több mint 240 tűzoltó 88 járművel vesz részt. 50 katona és több száz helybéli is segíti a péntek óta tomboló lángok megfékezését. Több tűzoltó is könnyebben megsérült, éjjel a Makarska és Brela közötti tengerparti főutat le kellett - írta a Novi List internetes oldalán.

A horvát közszolgálati média beszámolói szerint az erős szél igencsak megnehezíti az oltást, bár vasárnap reggelre némileg mérséklődött a vihar, így repülőkkel és helikopterekkel is be tudtak kapcsolódni a munkálatokba. Éjszaka a helyszínre érkezett a horvát belügyminiszter is, aki azt mondta: a házakat megvédik, semmi ok a pánikra.