Összecsaptak a rendőrökkel az izlandi tüntetők

Vágólapra másolva!
Paprikaspray-vel oszlatta fel a tüntetőket az izlandi rendőrség, miután egy kisebb csoport megpróbálta megostromolni a rendőri központot. A tüntetők egy korábbi kormányellenes demonstráción őrizetbe vett férfit akartak kiszabadítani, akit végül egy sima büntetéssel elengedtek.
Vágólapra másolva!

Izlandi tüntetők csaptak össze a rendőrséggel egy reykjaviki demonstráción, ahol a pénzügyi válság kezelésének módja ellen tiltakoztak - írja a BBC. A főváros központi rendőrsége előtt összegyűlt néhány száz tiltakozó azt követelte, hogy engedjenek ki egy korábbi tüntetés alkalmával őrizetbe vett embert.

A rendőrség előtt tüntető csoport egy sokkal nagyobb, több ezres tömegből szakadt ki, amely a parlament előtt a kormány lemondását követelte. Miután a leszakadók közül néhányan megpróbálták megostromolni a rendőrség épületét, a rendőrök paprikaspray-vel oszlatták fel a tömeget.

Az összecsapásban 5 ember megsérült. A férfit, akit ki akartak szabadítani, a rendőrök később csak megbírságolták, és szabadon engedték.

Kormányellenes tüntetéssorozat

Reykjavikban tüntetések sorozata zajlott le az utóbbi időben. A tiltakozók azért követelték a kormány lemondását, mert szerintük az rosszul kezeli a pénzügyi válságot.

Az izlandi bankrendszer októberben omlott össze, a nemzeti valuta, az izlandi korona pedig egy év alatt 50 százalékot vesztett az értékéből. Izlandra ezért a jövőben visszaesés és gazdasági újrakezdés vár, mivel az állam kénytelen volt átvenni a három legnagyobb bank irányítását és milliárdos adósságát.

A gazdaság életben tartásához Izland 4,6 milliárd dollárt vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és a négy másik skandináv országtól.