Életfogytiglanra ítélték a volt tajvani elnököt

Vágólapra másolva!
Korrupció miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Csen Suj-pien korábbi tajvani elnököt és feleségét. A függetlenségpárti Csen szerint politikai okokból vádolták meg, mert a Kína-barát kormány így akart megszabadulni tőle.
Vágólapra másolva!

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte pénteken egy tajpeji bíróság Csen Suj-pien korábbi tajvani elnököt és feleségét korrupció miatt - közölte az ETTV tajvani hírtelevízió. Csent és feleségét állami pénzek elsikkasztásában, pénzmosásvban, valamint kenőpénz elfogadásában találták bűnösnek. Az ügyészek három éve vádolták meg Csent, és feleségét, hogy több mint százmillió tajvani dollárnyi (580 millió forintnyi) közpénzt sikkasztottak el, és nagyjából 12 millió amerikai dollár (2,3 milliárd forint) értékben fogadtak el kenőpénzt.

Az 58 éves volt elnök nem jelent meg az ítélethirdetésre a tajpeji bíróság előtt, miután a bíró helybenhagyta kérését. Csen azért maradt távol, hogy ezzel tiltakozzon a szerinte politikai indíttatású per ellen. A függetlenségpárti, az országot 2000 és 2008 közt vezető Csen szerint ugyanis a jelenlegi Kína-barát kormány áll az eljárás mögött.

Csen végig azt állította, hogy a Tajvant irányító Kína-barát Kuomintang üldözi, mert ő a legnagyobb akadálya a sziget és Kína egyesítésének. Kína saját területe részének tartja Tajvant, és korábban azzal fenyegetőzött, hogy megszállja a szigetet, ha függetlenedni próbál. Csen elnöksége alatt nyolc évig feszült volt Tajvan és Kína viszonya, de a Csent tavaly márciusban követő Ma Jing-csou elnök azonnal javítani kezdte a kapcsolatot.